“Conservatieve leiders zullen de cloud een ban opleggen", zei James Staten, analist van Forrester, een jaar geleden. Daar had onder meer alle commotie rond de Patriot Act mee te maken. Multinationals zouden zich laten afschrikken door de mogelijkheid dat de Amerikaanse overheid onbekommerd zou graaien in hun data. Overheden zouden in 2012 massaal kiezen voor 'eigen cloud eerst', om grip te houden op de data in de cloud.

“Zelfs de meest succesvolle cloudbedrijven zullen niet in staat zijn datacenters te bouwen om elk land te voorzien van diensten", voorzag Forrester in dat geval en lokale politici zouden daarnaast in nationale clouds een banengenerator zien. “Als uw politici dergelijk gedrag vertonen, kom dan in opstand", riep Forrester een jaar geleden op. “Het internet kent geen grenzen en de cloud zou die ook niet moeten hebben."

Niet gebeurd, maar het is nog niet gedaan

Maar nu, een jaar later, zegt Forrester-analist James Staten dat hij er toch naast heeft gezeten. “Gelukkig maar", verzucht hij erbij. Maar, hij geeft er wel een waarschuwing bij. “De behoefte om een vrije markt in stand te houden in de hoop dat de economie herstelt, heeft tot nu toe gewonnen. Zowel de EU als China hadden de kans in 2012 om dergelijke wetten vast te stellen, maar beide zwakten hun standpunten af. Maar er is nog steeds de mogelijkheid dat deze voorspelling bewaarheid wordt. Privacy in de cloud blijft een mistig gebied."

Dat blijkt ook wel uit de gebeurtenissen van het afgelopen jaar. In Nederland barstte de discussie meerdere malen uit, onder meer in dit najaar bij de presentatie van het rapport van de Universiteit van Amsterdam over de voor- en nadelen van de cloud voor universiteiten en onderzoekscentra. Onderzoeker Axel Arnbak legde de stelling neer dat geen enkele cloudopslag is te beveiligen tegen de graaiende handen van de overheid, welke overheid dan ook. In het bijzonder heeft de Amerikaanse overheid een lange arm. Nederlandse juridische bescherming is er niet. Europese en Nederlandse privacyregels (zoals de Wbp) kunnen uiteindelijk de uitoefening van deze bevoegdheden door de Amerikaanse overheid niet in de weg kunnen staan, schrijft Arnbak.

Nederlandse cloud is niet de oplossing

Het onderbrengen van data in een puur Nederlandse cloud is overigens geen ultieme oplossing hiervoor. De Amerikanen zijn dan nog steeds in staat via de Nederlandse opsporingsdiensten aan de data te komen. "Uit officiële rapportages van de CTIVD lijkt op te maken dat soms te makkelijk van deze mogelijkheid gebruik wordt gemaakt." De CTIVD staat voor de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten.

Maar Nederlandse cloudinitiatieven zijn er wel. KPN zegt een Nederlandse cloud op te tuigen, zij het met Microsofttechnologie, wat het mogelijk weer kwetsbaar maakt voor rondneuzende Amerikaanse overheidsdienaren. De Nederlandsche Bank liet eveneens in dit najaar weten dat Nederlandse banken best wel diensten in de cloud mochten afnemen, stelde daarbij wel enkele voorwaarden maar repte met geen woord over eventuele risico's op datagraaien.

Het jaar 2013 wordt een cloudgoudmijn

Maar ondanks dat Staten waarschuwt dat de dreiging van overheden om de cloud te reguleren nog niet voorbij is, rept hij daar verder met geen woord over in zijn nieuwe 10 voorspellingen voor het jaar 2013. Integendeel zelfs. Volgens de Forrester-analist gaat nu alles naar de cloud omdat alles dadelijk mobiel gaat. Cloud en mobiel worden één, zegt hij. Daarnaast zorgt de cloud voor een betere en goedkopere opslag van grote bulk gegevens, wat weer goed is voor disaster recovery. Dat betekent dat de keuze wat wel en wat niet kan worden opgeslagen in de cloud pregnanter wordt.