Dankzij een groots aankondigde deal tussen Microsoft en zakelijk specialist Salesforce worden de CRM-applicaties van het bedrijf van miljardair Marc Benioff hecht geïntegreerd in Windows 8(.1), Outlook, OneDrive en Office 365. Ook krijgt het platform Salesforce1 een eigen app voor zowel de Metro-omgeving van Windows als voor Windows Phone 8.1.

Toen Microsoft topman Satya Nadella gevraagd werd naar de gevolgen van de integratie van Salesforce voor het eigen concurrerende Dynamics CRM product, draaide hij om de hete brij heen en zei hij vooral naar de wensen van klanten te luisteren. De bekende Microsoft-volgster Mary Jo Foley stelt in een vrijdag verschenen blog dat zij het zich goed kan voorstellen dat huidige Dynamics-klanten vraagtekens bij de deal plaatsen.

"Toen Nadella zei dat Microsoft de leidende CRM-applicaties naar Windows brengt, refereerde hij daarmee naar Salesforce en niet naar Microsoft Dynamics CRM", schrijft ze. Volgens divisiebaas Kirill Tatarinov, verantwoordelijk voor de ERP- en CRM-producten van Microsoft, kunnen Microsoft en Salesforce prima zowel partneren als concurreren. Dat schreef hij in een begeleidende blog.

Marc Benioff liet weten dat het partnerschap niet inhoudt dat Salesforce applicaties in de cloud van Microsoft gaan draaien. Salesforce ontwikkelt en test binnen Azure, maar laat bijvoorbeeld zijn Heroku-platform bij Amazon Web Services draaien. Volgens Benioff blijft dat zo.