De makers van Debian hebben meer dan twee jaar na de release van de vorige versie Debian 7 uitgebracht. De nieuwe versie is in 73 talen beschikbaar en zelfs via spraakinterface te installeren. Ook wordt UEFI ondersteund, ook al ontbreekt een Secure Boot-optie momenteel.

Nieuw bestandshiërarchie

Een van de grote veranderingen ligt in de hiërarchie van het bestandssysteem; een wijziging van headers en paden. Deze ‘multiarch support’ maakt volgens de ontwikkelaars live migraties van 32 naar 64 bit mogelijk.

Door dit gewijzigde bestandssysteem, wordt een breed scala aan architecturen ondersteund, waaronder ARM, SPARC en x86-64. “Je kunt Debian op allerlei computers installeren, van smartphones tot supercomputers en alles daartussen”, stellen de ontwikkelaars op Debian.org.

Tools meegeleverd

Andere veranderingen zijn nieuwe tools om private clouds op te starten, een verbeterd installatieprogramma en meer multimediacodecs, waardoor gebruikers geen aparte codecbibliotheek hoeven te gebruiken. Debian levert nog wel MySQL mee, terwijl andere Linux-distributies als Fedora en OpenSUSE overstappen op MariaDB.

Door packages als MySQL, Python en Apache mee te leveren stellen de makers dat Debian zijn doel om een universeel besturingssysteem te zijn blijft nastreven. De Debian-distro’s dragen allemaal namen uit Toy Story en de nieuwste versie heet daarom Wheezy, de rubberen pinguïn.