Debian-ontwikkelaar Joey Hess laat weten dat bij de ontwikkeling van Debian 7.0 afscheid is genomen van desktopomgeving Gnome. Onder meer de buitensporige opslagcapaciteit van Gnome op cd-roms is de reden dat Debian verder gaat met Xfce, zo laat Hess weten namens het Debian Installer Team.

Ruimtegebrek niet de enige reden

Het team dat vorige week de bèta-versie van Debian 7.0 (Wheezy) uitbracht werkt momenteel aan de definitieve versie van de Linux-distributie. De switch van Gnome naar Xfce als desktopomgeving heeft ook gevolgen voor de default log-in manager. Gnome's GDM maakt hierbij plaats voor Lightdm, dat tevens minder ruimte in beslag neemt.

“Dit zorgt ervoor dat de desktop gaat passen op CD#1, wat met Gnome momenteel niet lukt. Er zouden ook andere redenen kunnen zijn om Xfce de voorkeur te geven, maar dat is een complex en subjectief onderwerp", schrijft Hess als reden voor de overstap, die volgens hem zonder standaard procedures en daarmee puur arbitrair genomen is.

Opnieuw slecht nieuws voor Gnome

Met het verdwijnen op Debian zet de ondergang van Gnome zich verder door. Eerder werd de desktopomgeving al aan de kant gezet bij Ubuntu, was er felle kritiek van Linux-bedenker Linus Torvalds en beklaagde tot slot ook Gnome ontwikkelaar Benjamin Otte zich recent over zijn eigen project. Daarbij zijn grote applicaties als Gimp en Libre Office nog altijd niet overgestapt naar Gnome 3 en zijn er vooralsnog geen signalen dat dit wel gaat gebeuren.