Debian-ontwikkelaar Joey Hess, verantwoordelijk voor veel van de releases de afgelopen jaren, is boos opgestapt uit het project. Hij wijst met een beschuldigende vinger naar de Debian constitution en noemt dat een 'giftig document'. Er is al een tijdje een interne strijd gaande binnen de Debian-community, met als grote twistpunten het gebruik van Systemd en de keus voor de default grafische interface.

Systemd, een verversing van het Linux-initialisatieproces dat door sommige ontwikkelaars als archaïsch wordt gezien, leidde zelfs tot de roep om een fork van Debian. De Debian-rebellen vinden dat Debian lijdt aan 'mission creep'. Volgens hen is het systeem voornamelijk is bedoeld voor admins, terwijl de huidige ontwikkeling volgens hen te veel wordt beïnvloedt door Gnome-ontwikkelaars.

Strijd tegen grondwet

Hess kondigde in september nog Debian 8 aan, dat inderdaad de interface Xfce weer verruilde voor Gnome. In de Debian-mailinglist kondigt Hess onder de kop 'so long and thanks for all the fish' zijn vertrek aan. Hij gaat niet verder in op de politieke strijd binnen de Debian-ontwikkelaarscommunity, maar zegt wel dat hij er spijt van heeft dat hij destijds niet heeft gestreden tegen de grondwet van Debian, die hij toen al als 'dubieus' zag.