Forgent Networks is patenthouder van het jpeg-compressieformaat dat in software, digitale camera's, scanners en andere apparaten wordt gebruikt. Dit staat ook wel bekend als het 672-patent, verwijzend naar het betreffende patentnummer 4.698.672.

Het USPTO heeft nu 27 van de 46 patentclaims van Forgent geaccepteerd. Negentien claims werden geweigerd. Hiertegen zal Forgent bezwaar aantekenen, zo belooft het bedrijf.

Het USPTO besloot de claims nog eens onder de loep te nemen nadat de Public Patent Foundation hier eerder dit jaar om had verzocht. Deze organisatie zet vraagtekens bij de claims die Forgent Networks indient wegens schending van het 672-patent.

Het 672-patent is oorspronkelijk gedeponeerd door Compression Labs in 1986. Dit bedrijf heeft voor het gebruik echter nooit geld gevraagd. Nadat Forgent in 1997 het octrooi van Compression Labs overnam, begon het bedrijf geld te vragen voor het gebruik van het compressieformaat. Forgent klaagde maar liefst 31 bedrijven aan wegens patentschending, waaronder Microsoft, Sun, Panasonic, HP, Eastman Kodak en Dell.