De Deense regering wil dat alle Deense rijksoverheden per 1 april 2011 open standaarden gebruiken. Het Deense parlement en de Deense minister van wetenschap Helge Sander hebben hierover vrijdag overeenstemming bereikt, meldt de EU open source-nieuwssite OSOR.eu. De formele stemming vindt aanstaande dinsdag plaats.

De Open Document Format (ODF) voldoet aan de criteria die door het parlement aan de standaarden zijn gesteld. Dat geldt vooralsnog niet voor het door Microsoft ontwikkelde OOXML, dat later wel toegevoegd zou kunnen worden. Minister Sander verklaart de overeenstemming niet te zien als een 'symbolische beslissing' maar als een praktisch besluit. "Mijn ambitie is om vanaf nu alleen te communiceren met gebruik van open standaarden."

ODF claimt overwinning

De Deense oppositie noemt het besluit een "overwinning voor ODF", schrijft de Deense it-nieuwssite Version2. Ook de ODF Alliance claimt de overwinning. Het meldt, overigens in een PDF-bestand, dat Denemarken nu kiest voor dat open bestandsformaat.

Het nu bereikte akkoord betreft echter niet een specifiek formaat, maar de criteria voor het te gebruiken open formaat, of dus open formaten. Toch is het een kleine overwinning voor het ODF-kamp; eerder neigde de Deense overheid naar OOXML.

Nederland

Tijdens een hoorzitting in het Deense parlement werden ook vertegenwoordigers van de Nederlandse en Belgische overheid opgeroepen als deskundigen, onder wie Michiel Leenaars van ISOC.nl. Eerder bleek er al contact te zijn geweest tussen de Deense en Nederlandse overheid over het hete hangijzer van open standaarden. Het programmabureau NOiV (Nederland Open in Verbinding) van het ministerie van Economische Zaken geeft ontwikkelingshulp.

ODF is behalve in Denemarken, Nederland en België ook een nationale standaard voor overheden in Duitsland, Frankrijk, Zweden en Letland. Noorwegen beveelt het gebruik van ODF en het is een van de documentstandaarden van de NAVO.

OOXXML

Het Deense akkoord werd voorafgegaan door een parlementaire rel die is ontstaan over Microsofts OOXML-formaat. Er was twijfel aan Microsofts claim dat het komend jaar OOXML ondersteunt in Office 2010. "Dat is een leugen", stelde professor Mogens Kühn Pedersen van de Copenhagen Business School, tevens voorzitter van de Deense standaardencommissie voor documentformaten.

Technologiedirecteur Jasper Hedegaard Bojsen van Microsoft Denemarken weersprak de kritiek. Het bedrijf implementeert volgens hem wel alle vier de onderdelen van de ISO-standaard. Hij benadrukte dat OOXML een open standaard is, geratificeerd door standaardencommissies van de EU-landen. Na die Europese goedkeuring, via standaardenorgaan Ecma, is de ISO-status verkregen.

Onvolledige support

Microsoft Nederland meldde aan Webwereld eind november dat Office 2010 wel ondersteuning krijgt voor de ISO-standaard OOXML, maar voorganger Office 2007 voorlopig niet. Office 2007 kan nu wel OOXML aan, maar dat is niet de officiële ISO-standaard.

De support in Office 2010 betreft de ISO-standaard 29500. Microsofts softwarepakket uit 2007 kreeg eerder met een service pack wel ODF-support.

Update 10.45: meer informatie toegevoegd.