De bewuste passage uit het rapport, waarin Deep Packet Inspection (DPI) onder de kop 'aanbevelingen' staat, wordt uit het rapport geschrapt. "We vinden het zonde dat het de discussie zo vervuilt", aldus Arda Gerkens (SP), voorzitter van de werkgroep die in juni 2009 aanbevelingen deed over de hervorming van het auteursrecht.

"Nu hoeven we het ook niet meer 100 keer uit te leggen dat we het niet zo bedoeld hebben." Het woord DPI zal niet meer voorkomen in een volgende versie van het rapport, belooft Gerkens. Al eerder liet ze weten dat de DPI-aanbeveling verkeerd geïnterpreteerd is.

Big Brother

Diverse partijen, van Bits of Freedom tot de Consumentenbond en XS4ALL, hebben fel geageerd tegen de passage over DPI. Ze willen geen situatie waarin providers als een soort Big Brother meekijken met alle langskomende datapakketjes.

De werkgroep vindt het "zeer spijtig" dat enkele aanbevelingen, vooral over downloaden, uit het de context gehaald zijn. Gerkens: "Er is de suggestie gewekt dat de werkgroep voorstelt om het overtreden van een mogelijk downloadverbod te controleren met behulp van DPI, Deep Packet Inspection. Dat is absoluut niet waar."

Controversieel

Gerkens kondigde het schrappen van DPI-passage woensdagavond aan tijdens een overleg met de Kamercommissie over het auteursrechtrapport. Vanwege de val van het kabinet is er geen reactie van de regering, omdat een het onderwerp downloadverbod controversieel verklaard is tot na de verkiezingen.

Overigens ziet de werkgroep Auteursrecht nog wel het nut van DPI, als er bijvoorbeeld een licentiesysteem voor downloaden komt, zoals Buma/Stemra voorstelt. Klanten zouden dan voor een extra heffing moeten betalen voor de mogelijkheid om te downloaden. "Bij een licentiemodel moet je wel controleren." Hier zou DPI een heel ander verhaal zijn, omdat de internetgebruiker immers zelf kiest voor de mogelijkheid tot downloaden, aldus Gerkens.

Tevreden

Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF) is tevreden dat DPI uit het rapport verdwijnt, maar houdt een slag om de arm. "Het is goed dat ze begrip toont voor bezwaren tegen DPI, maar sluit het gebruik er van niet uit", zegt Axel Arnbak van Bits of Freedom.

XS4ALL juicht het schrappen van DPI toe en hoopt dat de aanbevelingen in het rapport nu ondubbelzinnig zullen wijzen op de noodzaak voor innovatie vanuit de entertainmentindustrie.

Peiling: Wat moet er gedaan worden tegen internetpiraterij? Stem hier