Defensie onderzoekt of er "foto's of dingen staan waarvan wij het niet wenselijk achten dat ze erop staan", laat een woordvoerder van het ministerie weten. Of dat echt zo is, blijft vooralsnog onduidelijk. De kwestie wordt nog onderzocht.

Vaag

De woordvoerder signaleert dat Microsoft wel degelijk iets heeft aangepast op de foto's. Gebouwen van Defensie worden iets vager weergegeven dan de omgeving. "Aan de randen zie je een duidelijk verschil tussen Defensie-objecten, die een beetje zijn geblurred, en de omgeving die haarscherp is", zegt hij.

Bij Google Maps is dit veel meer aangepast. Het is volgens Defensie nog maar de vraag of er geheime locaties te zien zijn. "Dat is nog helemaal niet zo gezegd, wij zijn er op dit moment gewoon naar aan het kijken of het zo is."

Zelfde beelden als Virtual Earth

De meeste beelden die in Bing Maps worden gebruikt, doen ook al dienst in Microsoft online-wereldkaart Virtual Earth. "Daar was niks mis mee", aldus de zegsman. "Maar het is dus absoluut niet het geval dat alles 100 procent geblurred moet worden, dat is onzin." Defensie wijst er verder op dat veel bases ook open dagen hebben en dat F16's "ook wel eens gewoon door de lucht vliegen".

Het is dan ook geen wet van Meden en Perzen voor Defensie. "Waar het om gaat, is dat er geen dingen zichtbaar op mogen zijn die staatsgeheim of militair geheim zijn. Maar dat wil niet zeggen dat een foto van een militaire basis dat meteen weergeeft. Een startbaan kun je ook gewoon vanaf de openbare weg zien."

Zekere voor het onzekere

Defensie adviseert Microsoft en Google om het zekere voor het onzekere te nemen, en alle mogelijke geheime objecten te vervagen. Hoe die partijen aan een lijst met mogelijk te blurren objecten komen, kan Defensie niet zeggen: "Dat is militair en staatsgeheim."

In theorie zou het wel mogelijk zijn om de kaart in de gaten te houden op veranderingen. De conclusie dat die locaties dan allemaal helemaal geheim zijn, laat Defensie aan diegene die de moeite neemt om alle 1.500 Defensie-objecten te monitoren.

Een woordvoerder van Microsoft kan niets zeggen over de huidige status van Bing Maps met betrekking tot het onderzoek van Defensie. De softwaregigant zorgt er wel altijd voor dat het voldoet aan de eisen van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD). "De partij die ons die kaartinformatie levert, stemt dat af met de MIVD."