Dit blijkt uit twee aanbestedingen van de bedrijfsgroep Informatievoorziening en –Technologie (Ivent) van Defensie. Per jaar is Defensie de komende vier jaar van plan 60 miljoen euro aan extern ict-personeel uit te geven. De contracten worden vastgelegd voor twee jaar, waarna ze nog eens twee keer één jaar verlengd kunnen worden.

Dat wijst erop dat Defensie in de toekomst het inhuren van externe ict'ers zou willen inperken. Er moet namelijknamelijk flink bezuinigd worden op ict-gebied bij Defensie. Minister van Middelkoop van Defensie maakte dit bekend in zijn begroting voor de laatste miljoennenota. Een deel van de ict-projecten wordt dit jaar vertraagd, gereduceerd of zelfs geschrapt. De grootste klappen moeten vallen bij Ivent, dat bestaat uit de Defensie Telematica-Organisatie (DTO) en de Defensie ICT Uitvoeringsorganisatie (Dictu).

18 miljoen voor trainingen

Van de 225 miljoen euro die Ivent in 2009 uit kon geven aan personeel, blijft in 2010 nog 200 miljoen euro over. Ook de uitgaven aan ict-apparatuur en andere materiële kosten moeten worden teruggebracht van 110 miljoen euro naar een kleine 100 miljoen euro.

Naast een aanbesteding voor de inhuur van externe ict'ers blijkt uit een andere aanbesteding dat Defensie ook de komende vier jaar 18 miljoen euro uit te willen trekken voor de opleiding van ict'ers. Het gaat dan om training in vakkennis en persoonlijke vaardigheden als ICT-applicatie-, funtioneel- en technisch beheer, Infrabeheer en beveiliging. Maar er wordt ook geld uitgetrokken voor projectmanagement, leiderschap, teamontwikkeling en coaching. De opleidingen komen er onder andere in open formaat, voor groepen en op maat.

Deadlines

De aanvraag voor externe ict'ers wordt 4 mei ingediend, de aanvraag voor trainingen gaat 16 april de deur uit. Bedrijven die zich willen inschrijven voor de aanbesteding van externe ict'ers kunnen dat doen tot en met 3 mei voor 16.00 uur, aanmeldingen voor trainingstrajecten moeten op 15 april voor 14.00 uur binnen zijn.