Volgens Microsoft is het Ministerie van Defensie van plan om medio 2010 alle 50.000 pc's te hebben vervangen met nieuwe waarop Windows 7 draait. Dat meldt de softwaregigant in een zogenaamde 'case study' op zijn website.

Defensie is reeds in mei dit jaar met een pilot gestart met Windows 7 RC en zal naar verwachting alle 50.000 computers op Windows 7 hebben draaien in juli 2010. De migratie wordt gelijktijdig met een massale hardwarevernieuwing uitgevoerd, staat te lezen.

Nog geen beslissing

Maar Defensie ontkent stellig dat er al een beslissing over het traject is genomen. Volgens een zegsman van het departement kán er nu nog helemaal niet besloten worden of die migratie wel of niet doorgaat. "Wij zijn gebonden aan een hele hoop regels. Dus we kunnen niet knopen doorhakken en ergens mee in zee gaan, daarom zijn we nu ook bezig met een pilot."

Het ministerie van Defensie is wel een beperkte pilot gestart met Windows 7. Dat hoeft nog helemaal niet te betekenen dat er een volledige overstap wordt gemaakt, vertelt de woordvoerder. "Uiteraard gaat Microsoft er vanuit dat het doorgaat."

Defensie gaat volgend jaar bekijken of het systeem bevalt en of er voldoende budget is om over te stappen. "Microsoft roept natuurlijk nu heel hard dat wij er mee in zee gaan. Hoe harder je roept dat iets gebeurt hoe eerder het gebeurt", zegt de woordvoerder die verder benadrukt dat Microsoft een goede partner van Defensie is.

Beslissing is wel rond

Desgevraagd stelt Microsoft Nederland dat de migratie van Defensie naar Windows 7 wel degelijk in kannen en kruiken is. "De beslissing is in principe genomen, maar in een grote organisatie kunnen altijd dingen veranderen", zegt Olivier van Noort, productmanager Windows voor de zakelijke markt.

Volgens Van Noort is dit principebesluit van de it-afdeling en valt het samen met de vernieuwing van alle 50.000 pc's, de 'hardware refresh'.

Nooit naar Vista gegaan

Het is niet de eerste keer dat Microsoft pronkt met premature veren. Dat blijkt uit een praktisch identiek geval uit 2007. Toen beweerde de softwaregigant, eveneens in een 'case study', dat Defensie in het kader van bezuinigingen met diezelfde 50.000 pc's volledig zou overstappen van XP naar Windows Vista. Dat is echter nooit gebeurd.

Volgens Defensie is er toen ook een pilot gedraaid. Tegelijkertijd met de mogelijke migratie naar Vista testte Defensie een nieuw intranetsysteem: MULAN. Dit maakte het mogelijk om alle interne systemen van Defensie gelijk te schakelen.

MULAN op XP

Met een MULAN-account kan iedereen die bij Defensie werkt overal in Nederland inloggen op het systeem. Omdat dit een heel groot project betrof, is er vervolgens besloten om Vista niet te implementeren. "We hebben hiervoor gekozen omdat XP nog prima werkte en omdat MULAN daar ook nog prima op draaide. Eén grote wijziging per keer", aldus de zegsman.

Volgens Olivier van Noort is Defensie nooit naar Vista gemigreerd omdat er negatieve publiciteit rond het besturingssysteem ontstond. "Daarnaast was er geen politieke ondersteuning om naar Windows Vista te gaan." Voor een overstap naar Windows 7 zou die steun er wel zijn.

Update: Microsoft wil graag benadrukken dat het over plannen gaat en dat er nog niets definitief is besloten. De case study is aangepast om dit te benadrukken. De datum voor het migreren van 50.000 computers van Defensie naar Windows 7 in juli 2010 blijft daarentegen gewoon staan.