Dat vertelde minister Hillen gisteren aan de vaste Tweede Kamercommissie voor Defensie. Speer is de codenaam voor de implementatie van een op SAP-technologie gebaseerd erp-systeem dat in 2014 in gebruik moet worden genomen door Defensie.

Het project staat al in de steigers sinds de Kamer de uitgangspunten ervan in 2003 heeft vastgesteld. In 2005 is de uitvoering van het project gegund aan een consortium van Capgemini en LogicaCMG.

Eerste deadline was 2006

Het implementatieprogramma zou in eerste instantie tot 2012 duren. Het inrichten van de SAP-omgeving moest al in 2006 klaar zijn, waarna de processen verder zouden worden ingeregeld en verdere SAP-onderdelen aan de basisfunctionaliteit zouden worden toegevoegd. De Kamercommissie was nu opnieuw bang dat er van de nieuwe deadline van 2014 niks terecht zou komen, maar Hillen heeft er alle vertrouwen in.

Het project heeft al vanaf het begin af aan te kampen gehad met tegenwind. In eerste instantie zorgden negatieve prijseffecten in een aantrekkende ict-markt voor verhoging van het budget in 2008, van 188 miljoen naar 241 miljoen euro. Daarna werden er nog eens budgetoverschrijdingen geconstateerd op deelprojecten binnen Speer, waardoor het budget naar 268 miljoen werd opgetrokken.

Eigenlijke kosten een half miljard

Aan dat bedrag zegt minister Hillen nu te willen vasthouden, zo meldt hij tegen de vaste Kamercommissie voor Defensie. Ook de bijgestelde deadline van 2014 blijft gehandhaafd, zij het dat dan alleen de basisfunctionaliteiten van het SAP-systeem zullen werken. Andere functionaliteiten zijn geschrapt of worden later geïmplementeerd.

Ondanks dat Hillen zegt dat hij wil vasthouden aan het budget van 268 miljoen euro, blijken de totaalkosten richting 497 miljoen euro te gaan. Die extra kosten komen voor rekening van de exploitatievoorbereidingen en het in de lucht houden van de oude systemen die nog geruime tijd naast het nieuwe SAP-systeem moeten blijven draaien.

'Consultancyboys lachen zich rot''

De commissie toonde zich volgens Binnenlands Bestuur nog steeds bezorgd over de goede afloop van het project. Zo wilde in eerste instantie de PvdA de stekker uit het project trekken, maar kwam tot de conclusie “dat de stekker er nog niet eens in zit.” Volgens PvdA-commissielid Eijsink “lachen de consultancyboys zich rot. Het gaat om bakken met geld”, zo citeert Binnenlands Bestuur de commissie.