Webwereld zoekt de beste IT-architecten van Nederland. Uit de vele aanmeldingen heeft de jury tien finalisten geselecteerd, die de komende dagen elk in een interview worden belicht.

Paauwe stelt dat ict-architecten te weinig bezig zijn met echt ontwerpen. De focus ligt teveel op "spelen met voorgebakken bouwblokken". Daarbij speelt ook een belangenspel wat een verkeerd gebruik van definities in stand houdt. "Wat is een principe? Dat is de werking van een oplossingsrichting, behalve dan in de ict-architectuur. Daar betekent het iets heel anders."

Waar ben je nu mee bezig?

"Het uitdragen van onze zelf ontwikkelde methode Dragon1. Dat is een visualisatie-aanpak voor enterprise architectuur die 1-op-1 is gebaseerd op architectuur in de bouw. We krijgen nu in gemeentekringen veel voet aan de grond."

Waar ben je trots op?

Paauwe legt uit dat zijn methode Dragon1 zich wél houdt aan de algemene architectuurdefinitie van 'principe'. "Dat is de gehandhaafde werking van een oplossingsrichting, maar in de ict-architectuur wordt meer 'uitgangspunt' bedoeld."

"Dat ligt ook aan de vertaling uit het Amerikaans; daar kennen ze uitgangspunt niet en gebruiken ze 'business principles'. Dat zijn echter richtinggevende uitspraken, bijvoorbeeld het streven van een bedrijf om niet milieubelastend te zijn. Terwijl een principe juist de werking betreft, niet de wens."

Hij strijdt voor het rechtzetten van die definitievervuiling. "De meeste ict-architecturen, en methodes, zitten vol met wensen, streven en intenties, niet met echte principes. Neem crm (customer relationship management - red.), dat geeft een totaal klantbeeld, waarmee de medewerker kan inleven in en meedenken met de klant, wat meer verkoop oplevert." Dat laatste is het bedrijfsstreven, niet het principe.

Wat heb je ooit misrekend en daarvan geleerd?

"Even kijken, dat moet natuurlijk een ict-architectuurkwestie zijn. Ah, ja: te weinig vragen stellen, denken dat je het wel weet. Dus voordat je weet wat het probleem of de vraag is, al een oplossing in gedachten hebben."

"Dat heb ik 8 jaar geleden gehad bij een bedrijf dat een informatiesysteem wilde hebben. Het bleek naderhand dat ze veel beter diensten hadden kunnen inkopen. Het zelf draaien van zo'n systeem was helemaal niet de core business van dat bedrijf."

Paauwe waarschuwt voor wat hij de onprofessionele opdrachtgever noemt. "Die kan heel onderlegd overkomen; veel vaktermen gebruiken." Aan de ict-architect dan de taak om te vragen, dóór te vragen. Is de eventueel beoogde oplossing wel echt wat nodig is, om welk probleem aan te pakken?

Leg aan je grootmoeder uit wat architectuur is.

"Het geheel van oplossingsrichtingen die toekomstvast en duurzaam voor de onderneming is. Het moet kunnen meegroeien met de organisatie. Dus niet elke drie jaar iets nieuws neerleggen en/of aanschaffen en/of aanpassen."

Wat is je visie op architectuur?

"Ik ben veel bezig met ict-infrastructuren en daar zie je veel virtualisatie en consolidatie. Maar wie kiest er voor de oplossing? Dat is de ict-manager en die is niet altijd bezig met de bedrijfsdoelen, en -uitgangspunten."

De ict-manager is - in tegenstelling tot de ict-architect - teveel bezig met de eigen ict-opzet. "Hij ziet 300 servers en denkt: die kan ik mooi consolideren. Maar als de helft daarvan van een overgenomen bedrijf is, dat misschien weer wordt afgestoten? Dan moet je dat weer gaan ontvlechten. Er gebeurt veel suboptimalisatie, en dat is nadeling voor het bedrijf."

Waarom ben jij architect van het jaar?

"Omdat ik in Nederland degene ben die veel kennis deelt, en omdat ik geen belangenverstrengelingen heb. Ik wil het vakgebied ict-architectuur naar een hoger vlak tillen. Wij architecten moeten ons minder verschuilen achter standaarden, en meer echt ontwerpen."