Microsoft maakte gisteren bekend dat deze release van Silverlight, het alternatief voor Flash en Quicktime, 'uniek' was. Nog niet eerder was er van tevoren zo uitgebreid getest en ontwikkeld, zei Scott Guthrie van Microsofts .Net Developer Edition.

Grote klanten

De technologie wordt al gebruikt door sites als NBCOlympics.com, die tijdens de laatste Olympische Spelen ruim 70 miljoen filmpjes Silverlight vertoonde. "We hebben een aantal grote klanten die Silverlight al vanaf maart gebruiken", aldus Guthrie. Daar komen deze maand nog CBS College Sports Network en Blockbuster bij.

Na het downloaden van het 4.5MB-zware Silverlight 2 installeert de software binnen 10 seconden, belooft Guthrie. Terwijl versie 1 een tamelijk simpele plug-in was voor hd-video voegt deze tweede versie 2 'adaptive streaming' toe, wat inhoudt dat automatisch de juiste bandbreedte en encoding worden gekozen.

Niet op de iPhone

Guthrie herhaalde verder Microsofts plannen om Silverlight naar mobiele apparaten te brengen, zoals naar Nokia-toestellen. Verder werkt een team van Novell aan een Linux-versie van Silverlight ontwikkeld, genaamd 'Moonlight'. Omdat Apple geen enkele browser plug-in op de iPhone wenst, zal Silverlight daar voorlopig niet te vinden zijn. Wel zou Silverlight nu werken in de Chrome-browser van rivaal Google.

Tegelijk met het verschijnen van Silverlight 2 zal Microsoft de ontwikkeling ondersteunen van Silverlight-toepassingen in Visual Studio 2008, Expression Studio en de gratis Visual Web Developer Express Edition. Gebruikers van Visual Studio 2005 kunnen geen applicaties bouwen, maar hebben wel toegang tot de Visual Web Developer tool.

Adobe: weinig nieuws

Om ontwikkeling van Silverlight mogelijk te maken in open source-platform Eclipse financiert Microsoft een project van Soyatec. Dit zal als open Eclipse project worden aangeboden onder de Eclipse Public License versie 1.0 op SourceForge. Mike Milinkovich van Eclipse juicht deze stap van Microsoft toe, maar hoopt dat de softwaregigant ooit ook lid wordt van het open source-platform.

Adobe Systems, producent van Flash en AIR, de dominante concurrenten van Silverlight, maakt zich geen grote zorgen over de release. "We horen weinig nieuws. Microsoft lijkt ons te volgen op het gebied van rich internet applications (ria)", aldus Tom Barclay van Adobe. Volgens Barclay zit Flash op 98 procent van de internet pc's en heeft het 80 procent van de markt voor webvideo.