Dell gaat patenthouder Microsoft geld betalen voor het installeren van Chrome en Android op producten zoals pc's. Ook wordt er door beide partijen gesteld dat er een overeenkomst is over het gebruik van intellectueel eigendom betreffende de Microsoft Xbox spelcomputers. In de verklaring is volstrekt onduidelijk wie in dit geval wat licenceert aan wie. Microsoft weigert daarin duidelijkheid te verschaffen, zegt The Seatle Times.

Volgens Horacio Gutierrez, corporate vice president bij Microsoft en verantwoordelijk voor intellectueel eigendom, is het goed gebruik dat Microsoft "licentieovereenkomsten sluit in plaats van het juridische spel te spelen", zo zegt hij in een verklaring van Microsoft.

Microsoft vangt 2 miljard dollar per jaar

Microsoft harkt maar liefst 2 miljard dollar aan royalties op Android binnen door hardwareleveranciers te dwingen daarvoor overeenkomsten te tekenen. Het is opvallend dat Dell nu pas tekent; aan de andere kant geeft het aan dat de fabrikant verwacht meer producten met Chrome OS en Android te kunnen verkopen.

Dells Chromebook 11 is gericht op het onderwijs:

Update 15.22: We hadden eerst staan: "Als wisselgeld krijgt Dell weer de mogelijkheid om een licentie te nemen op (technologie uit) Xbox-spelcomputers." Naar nu blijkt geeft de originele zin they agreed on royalties for Dell's products running the Android or Chrome platforms and on consideration to Dell for a license for Xbox gaming consoles in de verklaring van Microsoft onduidelijkheid. Die onduidelijkheid is nu in het bericht hierboven opgenomen.