Het overnamebedrag wordt in contanten betaald. Naar verwachting wordt de deal in 30 tot 45 dagen afgerond. Analisten beschouwen de acquisitie van Dell als een poging om de basis van het bedrijf verder te verbreden. "De overname van Dell is een teken dat ze zich nu realiseren dat goedkope hardware alleen onvoldoende is om een speler te worden in het enterprise datacenter", stelt Dan Olds, analist bij de Gabriel Consulting Group, tegenover Computerworld.

MessageOne zou een belangrijke rol kunnen spelen in Dell's software as a service (SaaS) strategie. Grote bedrijven zien hosted e-mail vaker als een aantrekkelijk alternatief voor de bestaande e-mailinfrastructuur. De storing die eerder deze week enkele uren het e-mailverkeer naar de Amerikaanse BlackBerry-gebruikers platlegde, is voor Dell een extra bewijs dat de overname van MessageOne een verstandige investering is.

Opmerkelijk aan de transactie is dat Adam Dell, de broer van Dell-oprichter Michael Dell, medeoprichter is van MessageOne. Om belangenverstrengeling te voorkomen, was Michael Dell niet betrokken bij de onderhandelingen over de overname. Andere bestuursleden van Dell moesten er op toezien dat de overeenkomst goed zou uitpakken voor de Texaanse pc-bouwer en zijn aandeelhouders.