De Dell Sputnik, het project om Ubuntu op een Ultrabook te zetten, is voltooid en de fabrikant heeft de XPS-13 Developer Edition uitgebracht. Dit is de eerder verschenen XPS-13 die oorspronkelijk verscheen met Windows 7 Home Editition erop. De hardware is inmiddels wat opgefrist, het werkgeheugen is van 4 naar 8 GB gegaan en er het apparaat is uitgerust met Intels Ivy Bridge.

Aanvankelijk komt de Ubuntu-versie van XPS-13 alleen in de Verenigde Staten uit. Woordvoerder Simone Versteeg van Dell Nederland kan vandaag nog niet zeggen of het apparaat ook in ons land verschijnt. Dell-ontwikkelaar Barton George stelt op zijn blog dat er plannen zijn om de XPS-13 Developer Edition buiten de VS uit te rollen.

Ultrabook voor ontwikkelaars

De Developer Edition is ontworpen voor softwareontwikkelaars, met tools om sneller omgevingen op te zetten voor bijvoorbeeld Ruby en Android via libraries op GitHub. Daarnaast is het apparaat uitgerust met een cloudemulator waarmee cloudimplementatie van software kan worden getest en ingezet.

“We kijken naar hoe we het systeem kunnen uitbreiden tot een robuuster platform voor ontwikelaars", aldus ontwikkelaar George. Naast dit dunne model moet er een werkpaard komen met een groter scherm en meer werkgeheugen.

Het systeem is uitgerust met de laatste Long Term Support-versie, Precise Pangolin (12.04). Het apparaat heeft een scherm van 13,3 inch. Net als de Windows-versie heeft de Developer edition een ssd van 256 GB. Hij kost 1549 dollar.