Op een investeerders-weblog maakte Lynn Tyson van Dell bekend dat de kosten tegen het eind van het fiscale jaar 2011, 3 miljard dollar lager zullen zijn dan aan het eind van het huidige fiscale jaar.

'Veranderde voorkeur'

Volgens Tyson zullen de door de kostenbesparingen behaalde gelden weer terug in het bedrijf worden geïnvesteerd. Deze zullen worden aangewend om de winstgevendheid te verhogen, aldus Tyson. Aan het eind van het huidige fiscale jaar had Dell 61,1 miljard dollar aan inkomsten verdiend, maar daartegenover stond 49,5 miljard aan kosten zoals operationele uitgaven en R&D.

Eén van de manieren waarop Dell nu gaat bezuinigen is het sluiten van een fabriek in Austin, Texas, waar desktop-pc's gemaakt worden. Dit besluit is volgens Tyson ingegeven door de "sterk veranderde voorkeur van de klant voor laptops" van de afgelopen drie jaar. In het fiscale jaar 2008 groeide de verkoop van laptops met 37 procent, terwijl de verkopen van deskop-pc's slechts met 10 procent stegen.

Ontslagen

Dell, dat het personeelsbestand de laatste maanden al heeft teruggebracht met 3.200 mensen, gaat opnieuw medewerkers ontslaan: wereldwijd gaat het om zo'n 5.600 mensen. De grootste van de 3 miljard besparingen moeten echter komen van het terugbrengen van productiekosten. De onderneming wil op alle terreinen bezuinigen: zowel op het ontwerp, productie, logistiek, materiaal als op operationele kosten.

Ten slotte overweegt Dell om de financiële dienstengroep Financial Services te verkopen. De acquisitie van dit bedrijfsonderdeel is pas vorig afgerond. Toen kreeg Dell de laatste 30 procent in handen van CIT.

Webcast

Morgen en overmorgen zal Dell de plannen nader toelichten op een aandeelhoudersbijeenkomst. Deze zal via een webcast te volgen zijn.