Als het door CEO Michael Dell gesteunde investeringsfonds Silver Lake erin slaagt de overname van computerbedrijf Dell tot een goed einde te brengen, betekent dit dat het door de malaise in de pc-markt geplaagde bedrijf fors zal gaan inzetten op onderzoek en productontwikkeling.

Het bedrijf besteedt op dit moment 2 procent van zijn omzet aan R&D, maar dat percentage zou flink omhoog kunnen, zeggen bronnen rond Silver Lake tegen krant The Wall Street Journal. Bij een bedrijf als storagespecialist EMC wordt maar liefst 11,8 procent aan R&D gespendeerd, merken zij op.

Ook moet Dell zich minder gaan richten op de verkoop van pc’s en servers; producten die nu nog tweederde van de totale omzet van de fabrikant bepalen. In plaats daarvan kan Dell zich beter specialiseren in computernetwerken, storage, data-analyse, BYOD-software en services die meerdere technologieën naadloos weten te integreren, vindt Silver Lake.

Bovendien moet snel een strategie voor Android ontwikkeld worden, maar dit zou tegen het zere been zijn van Microsoft, dat Dell eerder een lening van 2 miljard dollar beloofde om de overname te kunnen voltooien..

Silver Lake verdubbelde R&D bij Skype

Silver Lake investeerde eerder flink in communicatiedienst Skype. Bij dat bedrijf verving Silver Lake na verwerving van een meerderheidsbelang in 2009 het totale management: 29 van de in totaal 30 bestuurders werden vervangen. Ook werd de afdeling productontwikkeling in twee jaar verdubbeld en werden in rap tempo zakelijke features ontwikkeld die het product aantrekkelijker voor een geïnteresseerde overnamepartij moesten maken.

Die koper werd gevonden. In 2011 lijfde Microsoft de dienst in voor 8,5 miljard dollar. Minder succes had het investeerderscollectief met een geldinfuus richting telecomspecialist Avaya dat het in 2007 samen met anderen kocht, maar vooralsnog tegenvallende verkoopcijfers kent.

Icahn weigert in te binden

Dell is momenteel verwikkeld in een overnamestrijd waarbij het door Michael Dell gesteunde fonds Silver Lake en durfinvesteerder Carl Icahn van verschillende kanten bestookt wordt met biedingen. Het laatste nieuws is dat Icahn later vandaag met een hoger bod zal komen dan Silver Lake tot nog toe deed; de miljardair biedt 14 dollar per aandeel voor in totaal 62 procent van de aandelen van het Texaanse bedrijf.