Het bedrijf heeft hiertoe besloten na honderden klachten over voorgeïnstalleerde software op Dellideastorm, waar gebruikers suggesties kunnen doen aan Dell. In een blogposting laat Dell weten dat het zijn klanten tegemoet komt.

Kopers van een Dimension-desktop, Inspiron-notebook en XPS pc kunnen voortaan tijdens de bestelling in een veld aangeven of zij bepaalde software niet geïnstalleerd willen hebben op hun pc. Ook gaat het bedrijf een extra deïnstalleer-functionaliteit inbouwen in Dimension- en Inspiron-computers die verkocht worden in de VS, om zo het verwijderen van ongewenste software eenvoudiger te maken.

Adobe en Google

Desondanks blijft Dell drie applicaties standaard op zijn computers installeren. Het gaat hier om antivirussoftware, Acrobat Reader van Adobe en de Google Toolbar. Het bedrijf legt uit dat veel klanten nu eenmaal verwachten dat hun computer van meet af aan is beschermd. Acrobat wordt op het systeem gezet omdat het programma noodzakelijk is om systeemdocumentatie te lezen en de Google Toolbar blijft op het systeem staan omdat het navigeren op het web daardoor makkelijker is, aldus de uitleg van Dell.

Veel gebruikers zijn echter niet tevreden met deze beslissing. In een aantal reacties is te lezen dat gebruikers graag een kaal Windows-besturingssysteem met alleen Office-software op hun pc willen aantreffen.

Diverse bedrijven betalen pc-fabrikanten om hun applicaties te laten voorinstalleren op nieuwe computers. Voor sommige klanten betekent dit echter uren werk aan het verwijderen van ongewenste programma's. Gebruikers die minder bedreven zijn met computers krijgen de software soms helemaal niet van hun pc.