Twee jaar geleden trok Dell Mike Cannon en Mark Jarvis aan om als respectievelijk operationeel directeur en marketinghoofd het tij bij de computerfabrikant te keren. Die strategie was deels succesvol. Dell is er weliswaar nog niet in geslaagd om de achterstand op HP in te lopen, maar ziet zijn marktaandeel de laatste tijd weer licht groeien.

Zowel Cannon als Jarvis werden van buiten Dell geworven, maar zijn nu vervangen door insiders. Volgens de Wall Street Journal ziet financieel analist Shannon Cross in de benoemingen een opmaat naar een nieuwe bezuinigingsronde bij de computerfabrikant. Cross verwacht dat Dell in de eerste helft van 2009 nieuwe ontslagen bekend zal maken. De computerfabrikant schrapte de laatste jaren al 8.800 arbeidsplaatsen.

De economische recessie zou de grote drijfveer achter de herstructurering zijn. Consumenten kiezen steeds vaker voor goedkope computers waar voor fabrikanten relatief weinig aan valt te verdienen. Daarnaast is Dell zijn oude voorsprong op de concurrentie kwijt: de fabrikant bouwde zijn imperium op een superieure supply chain (het netwerk van toeleveranciers), maar is daar inmiddels voorbijgestreefd.