Met deze groeispurt zorgde Dell ervoor dat Sun van de derde plaats op de wereldranglijst werd verdrongen. IBM bleef op de eerste plaats staan maar zag een minder sterke groei dan Dell. HP bleef op de tweede plaats met nauwelijks merkbare groei, aldus Gartner.

Dell maakte een groei door van maar liefst 15 procent ten opzichte van vorig jaar, vergeleken met 11,5 procent groei voor IBM en 2,9 procent voor HP. Sun's omzet daalde 6,8 procent terwijl Fujitsi/Siemens nagenoeg gelijk bleef.

Dell maakt groeispurt door

Dell maakte het meeste werk van een trend waarbij veel x86 servers werden vervangen in het vorige kwartaal. Deze trend was de grootste impuls voor de serverindustrie in zijn geheel, aldus Gartner. De verkoop kreeg ook een impuls door de bouw van rekencentra en de groei in opkomende markten.

De servermarkt in zijn geheel zag een groei van 5,7 procent ten opzichte van vorig jaar naar een totaal van 13,8 miljard dollar. Gartner omschreef dit als een solide prestatie, gezien de economische malaise in de Verenigde Staten.

Aantallen units

Als er gekeken werd naar het aantal verscheepte servers kwamen er andere resultaten naar voren. HP was aanvoerder met een marktaandeel van 30 procent, iets minder dan vorig jaar. Dell kwam op een tweede plaats met 22,3 procent en IBM stond met 13,2 procent op de derde plaats.

Unix servers van IBM worden in kleinere aantallen verkocht dan x86 systemen. De hogere prijs van Unix systemen verklaart waarom IBM op de eerste plaats stond bij de omzet maar slechts op plek drie als er wordt gekeken naar verscheepte units. Sun en Fujitsu stonden op plek vier en vijf, met een groei van verkochte server units van respectievelijk 1,6 en 3,3 procent.

Dure Itanium servers

Van servers die gebaseerd zijn op de Itanium processor van Intel werden er 7,9 procent minder verscheept, maar de omzet steeg met 9,4 procent. Dit geeft aan dat er vooral duurdere Itanium systemen werden verkocht.

Alles bij elkaar werden er 2,3 miljoen servers in het afgelopen kwartaal verkocht, 12 procent meer dan dezelfde periode in 2006.