De redactie van technologiewebsite Cnet ontdekte het probleem toen een aantal redacteuren herhaaldelijk een schok kreeg wanneer zij de laptop aanraakten. Het probleem doet zich ook voor tijdens het aansluiten van printers, pda's en andere randapparatuur.

Op het forum van de site van Dell bleek vervolgens dat een zeer grote groep gebruikers dezelfde problemen ondervindt, meldt Cnets Crave gadgetblog.

Stroomtoevoer

Het probleem met de elektrische schokken lijkt zich alleen te manifesteren in laptops van het type XPS M1330 en XPS M1530 die zijn afgewerkt met een aluminium coating. De oorzaak lijkt te liggen in het ontbreken van aarde bij de twee-pins stroomtoevoer van de laptop.

Hierdoor ontstaat de kans dat er (zwak)stroom komt te staan op de metalen onderdelen van de laptop. Bij het ontbreken van aarde, dient de gebruiker dan als geleider. Afhankelijk van de vochtigheid van de lucht, van de huid van de gebruiker en nog enkele andere factoren kan de schok variëren tot een tintelend gevoel tot een zeer onprettige schok.

Dell ziet geen probleem

Dell wil officieel nog niet reageren op het probleem, maar ziet het probleem zelf niet als een grote bedreiging: "De elektrische ontlading van verschillende Dell-producten zijn gemeten en blijken ver binnen de vastgestelde veiligheidsnormen te liggen, zelfs bij een invoer van 240 Volt. De gebruiker loopt geen enkel risico om verwondingen op te lopen tijdens het gebruik van dit product. We raden gebruikers aan om de adapter los koppelen van het apparaat voor het aansluiten van kabels en accessoires. Dit voorkomt de kans op tintelingen," adviseert de computerfabrikant.

Niet voor het eerst

De Cnet redacteuren kregen overigens wel gratis een nieuwe adapter toegestuurd, al is die regeling niet officieel voor iedereen bekendgemaakt.

Het is niet voor het eerste dat Dell stroomgerelateerde problemen heeft. In 2004 haalde het bedrijf al 4,4 miljoen adapters van laptops terug. In 2006 volgden nog 4,1 miljoen batterijen nadat een Dell laptop in Tokyo spontaan vlam had gevat.