In de regio's van het Midden-Oosten en Afrika vallen dezelfde harde klappen. Volgens de twee bronnen waarop The Register zich baseert mag in de Verenigde Staten twintig procent van het salespersoneel zijn spullen pakken.

'30.000 man op de schopstoel'

Dell wil snijden in de organisatie nu het bedrijf van de beurs is gehaald. Vooral in de verkooporganisatie rond pc's denkt het overtallig personeel te kunnen schrappen. Op die producten zou te weinig marge zitten. The Register schat in dat het in totaal om meer dan 9.000 werknemers gaat die komende tijd te horen zullen krijgen dat ze niet meer nodig zijn. Dell wil zich in de toekomst vooral toeleggen op verkoop van producten en diensten aan bedrijven.

Lees ook: Dell stelt Windows 8.1 centraal in toekomstplannen Winst Dell gekelderd door prijsdumping pc's Zelfstandig Dell ziet nieuwe rol voor pc, in de cloud

Dell laat in een reactie weten dat de cijfers van The Register niet kloppen - ze kunnen nog hoger of toch lager uitvallen. Wel bevestigt het bedrijf dat er harde keuzes gemaakt moeten worden die een groot deel van het personeel kunnen betreffen. Hoeveel mensen dat zullen zijn, wordt dus nog afwachten.

Zak geld voor overbodige mensen

In december berichtte Wall Street Journal al dat Dell werknemers die zwaar op de loonlijst drukten een aanbieding heeft gedaan om te vertrekken. Dell heeft het bestaan van de 'oprotpremie' bevestigd, maar wilde toentertijd niet laten weten om hoeveel van de 110.000 werknemers die bij het bedrijf werken gaat en hoeveel mensen er intussen voor een betaald 'vrijwillig' vertrek hebben gekozen.

Topman Michael Dell haalde eind vorig jaar met behulp van investeerder Silver Lake zijn eigen bedrijf voor 24,9 miljard dollar van de beurs.