De werkplekken worden het komende jaar wereldwijd geschrapt. "Hoe moeilijk dit ook is, het is noodzakelijk voor nu en voor de toekomst", verklaart topman Michael Dell in een schriftelijke verklaring.

Wat de ontslagronde voor het persoon in Nederland betekent is vooralsnog onbekend. "Het enige dat wij nu weten is dat het wereldwijd om 10 procent van de banen gaat", vertelt Simone Versteeg van Dell Nederland tegenover Webwereld. "Hoe de verdeling binnen Europa en Nederland zal zijn weten we nog niet. We zitten hier met negenhonderd medewerkers die het goed doen, dus we hopen dat dat een positieve invloed heeft op de plannen."

Het bedrijf heeft tevens de resultaten over het eerste kwartaal bekendgemaakt. De winst kwam uit op 759 miljoen dollar. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog 762 miljoen dollar. De omzet viel met 14,6 miljard dollar in het eerste kwartaal hoger uit dan verwacht.

Financieel onderzoek

Dell heeft in datzelfde kwartaal tevens 46 miljoen dollar uitgetrokken voor een intern onderzoek naar wijze waarop het financiële resultaten presenteert. Het onderzoek is opgestart naar aanleiding van vragen die de Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) in 2006 stelde.

Voornaamste probleem is dat Dell voorlopige resultaten heeft aangemeld bij de SEC, maar niet de definitieve, officiële cijfers. Hierdoor kan het aandeel van de technologiebeurs Nasdaq-beurs worden afgehaald. De pc-bouwer heeft inmiddels enkele keren uitstel gekregen om zijn zaken op orde te krijgen.

Herstructurering

Michael Dell is druk bezig zijn organisatie te herstructureren. Eerder vertrok directeur Kevin Rollins waarna Dell zelf het roer weer overnam. Naast de problemen met de SEC, waren investeerder boos vanwege de tegenvallende resultaten en bleef de winst dalen. Daarnaast werd het bedrijf van zijn nummer één-positie verstoten door concurrent HP.

Veel topmannen zijn vervangen en bonussen zijn geschrapt. Verder is het bedrijf begonnen met het aanbieden van Linux-systemen voor consumenten en lijkt het langzaam af te stappen van zijn directe verkoopmodel.

In Amerika heeft de pc-fabrikant al een overeenkomst gesloten met de grote retailketen Wall Mart om Dell-systemen te gaan verkopen. Dit is nogal een opvallende zet, aangezien het directe online verkoopmodel juist het fundament is van het succes van het bedrijf.