Rollins stapt per direct op als directeur en als lid van de raad van bestuur, zo heeft Dell aangekondigd. Volgens de computerfabrikant gaat het niet goed met Dell onder leiding van Rollins.

Zo verloor het bedrijf vorig jaar de positie als grootste pc-verkoper aan HP. Bovendien loopt er nog een onderzoek van de beursautoriteit Securities and Exchange Commission (SEC) naar boekhouding van het bedrijf.

De SEC onderzoekt de financiële rapporten die teruggaan tot 2002. Verder heeft Dell verzuimd om de cijfers van het tweede kwartaal van 2006 bij de beursautoriteit in te leveren.

Rollins is vervangen door Michael Dell. "Het bestuur is van mening van Michaels visie en leiderschap van essentieel belang zijn om Dells leidinggevende positie in de it-industrie voor de lange termijn op te bouwen", aldus een verklaring van bedrijf.

Volgens het computerbedrijf is er geen betere persoon in de wereld die Dell beter kan leiden dan de man die het bedrijf 23 jaar geleden zelf heeft opgezet. De nieuwe directeur behoudt overigens zijn positie als bestuursvoorzitter.

De 54-jarige Kevin Rollins was sinds 1996 in dienst van Dell. In 2004 werd hij benoemd tot directeur.