Volgens financieel persbureau Bloomberg heeft Dell via een constructie vanuit Singapore naar de Nederlandse postbusvestiging Dell Global BV vanaf 2004 maar liefst 4 miljard dollar aan belastingen ontweken. In 2001 betaalde Dell Global BV 0,1 procent belasting over een bedrag van 2 miljard dollar. Volgens Bloomberg betekent dat dat de personeelsloze Nederlandse BV de beschikking kreeg over driekwart van Dells wereldwijde inkomen.

Het cruciale in de constructie via de Dell-vestiging in Singapore, waar het overgrote deel van de wereldwijde inkomsten wordt geboekt en daarna doorgesluisd naar Nederland, zit hem in het principe van vermijden van het betalen van dubbele belasting door internationale bedrijven. Dat betekent dat winsten die normaal gesproken al in Singapore zijn belast, niet nog eens bij aankomst in Nederland voor de tweede maal kan worden aangeslagen. Dat is een wereldwijd geaccepteerde regeling.

Nergens belasting betalen

Wat hierin wringt is dat Dell in de stadstaat Singapore een zo geheten 'tax holiday' heeft bedongen in 2005. Dat betekent dat sindsdien het betalen van belasting voor onbepaalde tijd is 'opgeschort'. Daardoor betaalt Dell in Singapore geen belasting, maar hoeft het vervolgens in Nederland ook geen belasting te betalen, vanwege het principe van vermijding van dubbele belastingen. “Je wil niet dat bedrijven dubbele belastingen betalen, maar je wilt natuurlijk ook niet dat ze helemaal niets betalen", zegt SP-Tweede Kamerlid Merkies tegen Bloomberg.

De belastingconstructie van Dell wordt op dit moment onderzocht door de Amerikaanse belastingdienst IRS, zegt Bloomberg. De IRS probeert alsnog geld binnen te halen. Onbekend is hoe groot het door Dell bestreden bedrag is, maar als het wordt toegekend heeft het een flinke impact op de financiële positie van Dell, zegt het bedrijf in een statement dat is ingeleverd bij beurswaakhond SEC. Alle cash van Dell, in totaal 14,2 miljard dollar, staat overigens op bankrekeningen buiten de Verenigde Staten.

Yahoo zit in Koog aan den Zaan

Bloomberg haalt ook andere bedrijven aan die gebruik maken van de Nederlandse belastingconstructie, waaronder Yahoo. Het persbureau is zelfs naar Koog aan den Zaan gegaan om te praten met de boekhouder van Yahoo's postbus-BV. Daarnaast schreef Webwereld al geruime tijd over de belastingconstructies van Apple en Google, die eveneens gebruik maken van Amsterdamse BV's.

Gisteren en eerder in de afgelopen weken moest staatssecretaris Weekers zich bij de Tweede Kamer verantwoorden over de belastingconstructies, die volgens Bloomberg Nederland tot spil maken in een financiële geldstroom van 13 biljoen dollar wereldwijd.