Het merendeel van de accu's (2,7 miljoen) is in de Verenigde Staten over de toonbank gegaan. De andere 1,4 miljoen zijn in de rest van de wereld verkocht. De bewuste accu's zijn gebruikt in notebooks die tussen april 2004 en 18 juli 2006 zijn verkocht, zo heeft Dell bekendgemaakt.

"Onder zeldzame omstandigheden kunnen deze accu's oververhit raken, waardoor de kans op brand zou ontstaan", zegt Dell in een verklaring.

Dell roept klanten op om de speciale website Dellbatteryprogram.com te bezoeken. Hier kunnen gebruikers controleren of hun type notebook en accu tot de risicogroep behoort.

De fabrikant heeft sinds december vorig jaar zes meldingen gekregen van laptops die oververhit raakten en in brand vlogen. Voor zover bekend raakte niemand hierbij gewond.

Grootste

Dit is de grootste omruilactie van Dell in zijn geschiedenis. Wel riep het bedrijf eerder al accu's terug, maar nimmer in zulke grote aantallen als ditmaal.

In december 2005 riep Dell 22.000 accu's terug. In 2001 en 2000 werden er respectievelijk 284.000 en 27.000 teruggeroepen.