Ondanks het feit dat de zwakke economie voor veel fabrikanten zorgde voor een teruglopende omzet, zag Dell haar omzet in het tweede fiscale kwartaal met 11 procent groeien. De groei vond vooral plaats in de markt voor consumenten (de omzet op dit vlak groeide met 28 procent ten opzichte van 2007) en de markt voor laptops (26 procent groei ten opzichte van 2007).

Ondanks de sterke omzetstijging liep de winst van het bedrijf terug. Dell rapporteerde een winst van 616 miljoen dollar voor het tweede kwartaal, 17 procent minder dan de 746 miljoen dollar in hetzelfde kwartaal een jaar daarvoor.

Agressieve prijsstrategie

Volgens Brian Gladden, chief financial officer is de winstdaling te wijten aan de zwakke economie in de Verenigde Staten en West-Europa. Om de verkoop van producten te stimuleren heeft Dell een agressieve prijsstrategie ingezet, waardoor de marges flink zijn gekrompen, aldus Gladden.

Dell verwacht echter zich in het huidige kwartaal te kunnen herstellen door de kosten nog verder terug te brengen. Daarbij is een belangrijk bezuinigingstraject, inclusief ontslagen, dit kwartaal afgerond, hetgeen eveneens een besparing zou moeten opleveren.

Volumestijging

Vrijwel alle onderdelen van het bedrijf zagen de omzet stijgen, met uitzondering van de desktop pc. Deze afdeling meldde vijf procent minder omzet dan in dezelfde periode vorig jaar. Positief is vooral het aantal producten dat verkocht werd. In totaal verkocht Dell 44 procent meer laptops dan in het jaar ervoor en 19 procent meer servers.

Dell tevreden

Ondanks het teruglopen van de winst is Dell tevreden over het tweede fiscale kwartaal. Het bedrijf laat zelfs weten dat het beter heeft gescoord dan zijn concurrenten in alle regio's en dat het marktaandeel van Dell in alle belangrijke productcategorie├źn is gegroeid. Daarnaast beweert Dell dat het zijn positie als marktleider op het gebied van flatpanel beeldschermen heeft heroverd.

Aandeel keldert 10 procent

Wall Street was echter bepaald minder positief gestemd over de prestaties van Dell. Het aandeel, dat sinds 1 mei met 33 procent was gestegen, stortte na de bekendmaking van de cijfers tien procent naar beneden. Belangrijk hiervoor is het feit dat Dell heeft laten weten dat het de komende kwartalen nog flinke fluctuaties van de winst verwacht.