Een officiële bron van het Taiwanese Compal Electronics, een fabrikant die laptops vervaardigt voor verschillende bedrijven en merken, heeft tegen de Wall Street Journal gezegd dat het bedrijf bezig is met het ontwikkelen van een goedkope laptop voor Dell. Een woordvoerster van Dell heeft de aspiraties van het bedrijf op dat gebied bevestigd.

Het wordt druk op de markt voor goedkope, handzame computers. Afgelopen week introduceerde ook Hewlett Packard een minilaptop in deze categorie, speciaal bedoeld voor gebruik in het onderwijs.

"We gaan producten aanbieden die vergelijkbaar zijn met het product dat HP aankondigde", aldus de zegsvrouw van Dell. "Het komt er op neer dat we in de markt stappen met lichtere producten die bedoeld zijn voor de meer mobiele gebruiker op een kosten effectieve manier."

Eee PC grootste concurrent

Maar volgens de Journal wordt de Asus Eee PC de grootste concurrent van de nieuwe Dell computer en niet HP. Dell richt zich namelijk, evenals Asus met de Eee PC, op de consumentenmarkt, terwijl HP, Intel en OLPC zich vooralsnog concentreren op de educatieve sector met hun goedkope laptops.

De nieuwe Dell notebooks zullen naar verwachting beschikbaar worden in verschillende maten. Het basismodel heeft een display van 8,9 inch en zal volgens Compal zo'n 400 dollar gaan kosten. Het is de bedoeling om tussen de één en twee miljoen laptops te leveren aan Dell, zegt de anonieme bron van Compal. Volgens hem worden de laptops wereldwijd beschikbaar.