Dell onthulde zijn Project Ophelia begin dit jaar op elektronicabeurs CES (Consumer Electronics Show). Deze computer in een stick, die niet groter is dan een gewone bril, draait Google's mobiele besturinggsysteem Android en haalt zijn stroom uit de monitor of tv waarop het wordt aangesloten. Voor netwerken en randapparatuur heeft het apparaat WiFi, Bluetooth en een USB-poort ingebouwd. Laatstgenoemde kan ook zorgen voor de benodigde energie-aanvoer.

Nog uitkristalliseren

De oorspronkelijke planning was om deze thin client, of 'cloud client', in juni op de markt te brengen. De prijs zou onder de 100 dollar liggen. Navraag door Webwereld leert dat die deadline niet wordt gehaald. "Het product wordt nu verfijnd op basis van feedback van Dells klanten en partners voor cloud client computing", laat woordvoerster Gemma Greene van Dells pr-bureau Axicom weten.

Dat verfijnen is geen afrondend detailwerk. "Dell is nu nog bezig om de functionaliteit van Project Ophelia uit te bouwen", vervolgt de woordvoerster. Zij laat weten dat de fabrikant hiervoor gebruik maakt van de expertise van developers om het aanbod van de Ophelia thumb-pc en de bijbehorende diensten uit te kristalliseren.

Wyse-overname

"Project Ophelia zou eind augustus beschikbaar moeten zijn", antwoordt Greene op vervolgvragen over het nog lopende ontwikkelwerk aan de potentiële pc-vervanger. Het is nog niet bekend of de HDMI-stick eerst in de Verenigde Staten wordt uitgebracht en later in Europa, of gelijk wereldwijd.

De nog in wording zijnde cloud client van Dell is afkomstig van het overgenomen bedrijf Wyse Technology. Die producent van thin client-software en -hardware is begin vorig jaar ingelijfd voor een niet bekend gemaakt bedrag. Deze koop is door analisten gezien als defensieve manoeuvre tegen het inzakken van de pc-markt. Dell heeft toen een hele reeks overnames gepleegd.

Pc-verkoop en beursexit

De verkoop van pc's is begin dit jaar flink ingestort, waarbij Windows 8 als schuldige wordt aangewezen door analisten en door pc-processorproducent Intel. Ondertussen is Dell bezig met een beursexit om zich op de langere termijn te kunnen richten, zonder de korte termijn vereisten van aandeelhouders. Het uitkopen van huidige aandeelhouders is mede mogelijk door een 2 miljard dollar lening van Windows-maker Microsoft.