Woensdag presenteerde Steve Felice van Dell de twee laptops en twee pc's uit de Vostro-lijn tijdens een webcast vanuit Peking.

Exclusief

De vier nieuwe Vostro-systemen zijn ontwikkeld voor mkb'ers, overheden en onderwijsinstellingen in opkomende markten in Azië, Afrika, Latijns-Amerika en Europa. Volgens Felice bevatten ze de basisfunctionaliteiten die klanten in deze gebieden nodig hebben. Zo maken de computers gebruik van de grafische mogelijkheden die de Intel-processors bieden. Voor complexere grafische bewerkingen verwijst Felice klanten door naar andere Vostro-systemen.

Dell ontwikkelde zijn producten altijd eerst voor ontwikkelde landen, waarna ze in opkomende markten werden geïntroduceerd. Tegenwoordig ontwerpt de computerproducent producten exclusief voor die laatste doelgroep, laat Felice weten vanuit China.

Kiezen voor Vista

De goedkoopste laptop uit de nieuwe Vostro-serie is de A840, die een Celeron 560-processor bevat. In India zal deze rond de 355 euro kosten. De prijs van de laptops in andere landen kan iets afwijken vanwege bijkomende belastingen en importheffingen.

Hoeveel de desktops moeten gaan kosten, is nog onbekend. In het instapmodel A100 zit een Atom-processor van Intel, terwijl de andere systemen op een Celeron of Core 2 Duo-chip draaien. Voor het besturingssysteem Ubuntu is gekozen, omdat veel mkb'ers in opkomende markten nu al Linux gebruiken. Alleen bij de desktop met de Atom-chip kunnen klanten ook kiezen voor Windows Vista van Microsoft.

Blunder

De komende maanden zal Dell meer producten voor opkomende markten bekendmaken. Op 15 april is het bedrijf begonnen met de verkoop van Vostro-laptops in Europa. Daarbij beging Dell een blunder door een deel van de laptops met een foutief geconfigureerd toetsenbord te leveren.