Computerfabrikant Dell maakt bekend toch maar akkoord te zijn gegaan met de nieuwe regelvoorwaarden van Michael Dell. In ruil daarvoor krijgen aandeelhouders een extra dividenduitkering van 13 cent per aandeel. Ook is de stemronde over het privatiseren op de valreep uitgesteld naar 12 september.

Aandeelhouders krijgen met het jongste voorstel 13,75 dollar per aandeel, in plaats van de eerder geboden 13,65, want die deal zou weinig kans maken. Maar Michael Dell heeft daar wel een voorwaarde aan verbonden, waardoor hij meer controle krijgt over het bestuur als de privatisering doorgaat.

Akkoord over regelwijziging

Over die regelwijziging, waarbij een onthouden stem niet langer automatisch als tegenstem wordt gesteld, is nogal wat ophef ontstaan. Het bestuur van Dell steigerde en weigerde akkoord te gaan met het nieuwe voorstel. Daardoor leek het oude bod van Michael Dell en inversteringsmaatschappij Silver Lake weer op tafel te liggen.

Maar op het laatste moment komt de CEO met een aanbod om de bestuurscommissie alsnog de regelwijziging te laten slikken: een extra dividenduitkering van 13 cent per aandeel. Dat levert de aandeelhouders - buiten de alliantie van Dell en Silver Lake - nog eens 350 miljoen dollar op.

Icahn wil Dell wippen

Ondertussen zijn er kapers op de kust verschenen. Investeerder Carl Icahn, die aast op een meerderheidsbelang in het bedrijf, is een rechtszaak gestart om de regelwijziging tegen te houden. Icahn wil Dell beursgenoteerd houden en wil de touwtjes in handen krijgen en biedt aandeelhouders maar liefst 14,85 dollar per aandeel.

Het is hierdoor rendabel voor effectenbezitters om tegen de privatisering te stemmen en vervolgens het pakket te verkopen aan Icahn. Er is de investeerder dan ook alles aan gelegen om de stemronde snel door te laten gaan, zodat hij verder kan met zijn overnameplannen. Michael Dell wordt in dat scenario hoogstwaarschijnlijk de deur gewezen.

Klacht bij beurswaakhond

Icahn is ondertussen ook een procedure gestart bij beurswaakhond SEC tegen het plan van Dell om alleen de stemmen van aandeelhouders te tellen die vóór de bekendmaking van het privatiseringsvoorstel in het bedrijf hadden geïnvesteerd. Daarmee komen durfinvesteerders, zoals Icahn, buiten spel te staan bij de stemming over het al dan niet privatiseren van Dell.

De tijdlijn van Dell: van hobbyproject tot miljardenconcern.