De computers waar het om draait behoren tot de Inspiron lijn. Op de website van Dell staat te lezen dat op de Inspiron 1525 voor een extra bedrag van 150 dollar XP voorgeïnstalleerd kan worden. Dell kan XP aan blijven bieden vanwege een maas in de regels van Microsoft.

Recht op XP

Microsoft droeg computerfabrikanten na 30 juni deze zomer op geen computers met XP van de band te laten rollen. Met als uitzondering de lichte netbooks. Maar in een regel in de licentie van Vista Business en Vista Ultimate staat dat fabrikanten het recht hebben om het systeem te downgraden naar Windows XP.

Microsoft zag in dat veel mensen van deze optie gebruik maakten, dus verlengde de softwaregigant de periode waarin XP, dankzij de regel in de licentie van Vista, nog op nieuwe computers mag komen te staan tot juli 2009.

Downgraden steeds duurder

In oktober dit jaar rekende Dell nog honderd dollar voor de mogelijkheid om XP op de computer te krijgen. En in juni, vlak voor het eerste ultimatum van Microsoft, lag de prijs nog op 50 dollar.

Overigens kunnen bedrijven met een zakelijke Windows-licentie nog steeds kostenloos downgraden van Vista naar XP. Van die optie wordt veel gebruik gemaakt.