Dell heeft het donderdag opgegeven nadat HP zijn bod op 3PAR opnieuw had verhoogd naar 2,4 miljard dollar. In een persbericht stelt Dell dat HP een 'superieur bod' heeft uitgebracht, en dat de raad van commissarissen van 3PAR een lager bod van Dell van 2,3 miljard dollar heeft afgewezen.

Dell bracht nieuwe voorwaarden in bij het laatste bod. Die gingen 3PAR te ver. Dell wilde onder meer resellerrechten op het verkopen van producten van 3PAR aan eindklanten tegen een door Dell zelf te bepalen vaste prijs, indien de overname niet zou doorgaan.

3PAR wees die nieuwe condities van Dell af. Het zou namelijk betekenen dat Dell daarmee een concurrentiepositie zou innemen tegen de nieuwe eigenaar van het bedrijf. Dell grijpt die afwijzing aan om de overnamestrijd te staken.

Dell bracht op 16 augustus als eerste bod uit op 3PAR van 1,15 miljard dollar. 3PAR had dat bod al geaccepteerd, maar Dell werd 9 dagen later afgetroefd toen HP met een bod van 1,6 miljard kwam. Daarna ontspon zich een ware biedingsoorlog.

Troostprijs

Omdat Dell al een overeenkomst had met 3PAR, heeft de firma recht op een vergoeding van 72 miljoen dollar nu de overeenkomst wordt ontbonden.

3PAR ontwikkelt een storage platform waarbij opslag pas wordt toegewezen als deze ook werkelijk nodig is. Deze zogenaamde 'thin provisioning' onderscheidt zich van het minder effici├źnte 'fat provisioning' waarbij vooraf al opslagruimte wordt gereserveerd voor toekomstige databehoefte.