De poging van Dell om de term vast te leggen, blijkt uit een stuk op de site van het Amerikaanse Patent and Trademark Office (USPTO).

Registreren

Dell's claim op de exclusieve rechten voor het gebruik van de term 'cloud computing' heeft de bezwaarperiode al overleefd. Het bedrijf krijgt nu bericht van het USPTO dat het de term mag registreren. Dell geeft geen nader commentaar op de aanvraag.

'Cloud computing' is de laatste jaren sterk in opkomst. De term verwijst naar een omgeving waarin data en diensten in schaalbare datacentra via internet toegankelijk zijn. De vraag naar deze technologie is sterk toegenomen door zaken als sociale netwerken en streaming audiovisuele media.

Stevige concurrentie

Via het Cloud Computing Solutions-programma biedt Dell al cloud computing-diensten aan, zoals het leveren van hardware en diensten voor datacentra. De producent ondervindt echter stevige concurrentie van grote namen als IBM en HP. Ook hebben Microsoft en Apple onlangs hun eigen cloud computing-diensten voor opslag en bewerking van data gepresenteerd: Live Mesh en MobileMe.

Vorige week werd nog bekendgemaakt dat HP, Intel, Yahoo en enkele universiteiten de handen ineenslaan om het onderzoek naar, en het gebruik van cloud computing te stimuleren.