De Ubuntu clouds komen op de Poweredge C 1100, 2100, en 6100 1U-to-4U servers rond te zweven, dat meldt The Register. Dell’s directeur van Cloud software oplossingen, John Igoe, heeft aangekondigd dat de implementatiereferenties voor Dell servers die Ubuntu Enterprise draaien binnen een paar maanden klaar zullen zijn.

De plannen zijn in maart bekend gemaakt door Dell en Ubuntu, maar nu begint het project dus echt vorm te krijgen. De op Ubuntu gebaseerde ontwerpen worden zo gemaakt dat men geclusterde computing en storage clouds kan implementeren zonder een beroep te hoeven doen op speciale diensten of maatwerkapplicaties. Daarmee zou de cloud ook binnen bereik komen van minder grote bedrijven.

Eucalyptus

Dell wil volgens Igoe met dit project laten zien dat het buiten de standaard hokjes kan denken. “Canonical heeft een goede oplossing die gebaseerd is op de Amazon en Eucalyptus cloud.“

Eucalyptus is een open source cloud infrastructuur voor server clusters die vele verschillende clients ondersteunt en ook nog compatible is met de EC2 API’s van Amazon. Eucalyptus komt standaard mee met Ubuntu Server.

Hadoop

Het is ook interessant hoe Dell de Business Intelligence kant van de zaak aan het oplossen is. Eerst heeft het bedrijf gesproken met Greenplum, maar nu dat wordt overgenomen door EMC, is de aandacht verschoven naar Hadoop, het open-source distributed computing en data storage framework. Het zou een grote rol kunnen spelen in de open source plannen van Dell vanwege de schaalbaarheid en klantenkring van Hadoop.

Aan de andere kant kan Dell veel betekenen voor Hadoop, dat op dit moment nog erg complex is en daardoor geen grote aantallen gebruikers aantrekt. Als Dell het gaat gebruiken zouden de ontwikkelaars van de hardwarefabrikant daar verbetering in kunnen brengen.

Bron: Techworld