Hierbij zijn geen wetten overtreden, stelt een woordvoerder van democraat Phil Angelides. "Het audiobestand was via een publieke website beschikbaar", zegt woordvoerder Cathy Calfo tegenover Cnet. "Er werd niet om een wachtwoord gevraagd en het bestand was niet aangemerkt als vertrouwelijk. Dit is een publiekelijk bestand dat openbaar dient te worden gemaakt."

In het gewraakte audiofragment zegt Schwarzenegger: "De Cubanen en Puerto Ricanen zijn allemaal erg heet. Ze hebben deels zwart bloed en deels bloed van de Latino's in zich stromen." Deze opmerking werd vorige week gepubliceerd door de Los Angeles Times. De democraten vallen republikein Schwarzenegger nu aan in de aanloop naar de verkiezingen in november. Ze noemen de opmerkingen van de wereldberoemde gouverneur 'beledigend' en 'vernederend'.

Het mp3-bestand bleek gevonden te zijn op een webserver achter het domein speeches.gov.ca.gov. De bestanden zijn inmiddels offline gehaald, maar wel terug te vinden via de Google Cache, zo ontdekte Cnet.