David C. Kernell, een student uit de staat Tennessee, moet in Knoxville voor de rechter verschijnen vanwege het inbreken in een beveiligde computer, beter bekend als de Palin-hack. Hem hangt een maximale celstraf van vijf jaar en een boete van 250.000 dollar boven het hoofd.

Onschuldig

Woensdag heeft de verdachte zich bij de politie gemeld, die hem dezelfde dag weer liet gaan nadat hij had verklaard onschuldig te zijn. Op 16 december moet Kernell voor de rechtbank verschijnen, meldt zijn advocaat Wade Davies. Opmerkelijk detail is dat David Kernell de zoon is van Mike Kernell, een Democratische politicus uit Memphis. Daarnaast zou David acht jaar geleden al, als 12-jarige dus, de servers van zijn school hebben gekraakt. Hiervoor moesten hij en zijn medeplichtige vriendje nablijven.

Volgens de aanklacht zou Kernell rond 16 september hebben ingebroken in het Yahoo e-mailaccount van Palin. De dag daarop publiceerde Wikileaks.org enkele screenshots van e-mailboodschappen, adressen van Palins familieleden en kennissen en ander materiaal dat de hackers daar zouden hebben aangetroffen.

Wasilla High

De hackgroep Anonymous zou de data van Palin hebben doorgespeeld aan Wikileaks.org. Bloggers wezen Kernell aan als hoofdverdachte, die handelde onder het online pseudoniem 'rubico'. Rubico schepte op dat hij het Yahoo-wachtwoord had gekraakt door de controlevraag te beantwoorden: hij wist dat Palin haar echtgenoot had ontmoet op Wasilla High.

Volgens de aanklacht publiceerde Kernell screenshots van Palins e-mails en andere gegevens aanvankelijk op 4chan.org. Het is nog onbekend hoe de data van dat bulletin board op Wikileaks is terechtgekomen. Ook een tweede persoon zou zich toegang hebben verschaft tot Palins mailaccount, volgens de aanklacht.

Vrije voeten

De Knoxville News Sentinel weet nog te melden dat Kernell op vrije voeten is gesteld op voorwaarde dat hij uit de buurt van computers zou blijven. Ook mag hij niet zonder toestemming zijn district verlaten, noch met iemand over de zaak praten.