Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft de site www.maildepolitiek.nl gisteren officieel geopend, zo schrijft de Volkskrant. Het is een initiatief van de Stichting Het Nieuwe Stemmen, opgericht door Groningse studenten.

Fryske Nasjonale Partij

Burgers met een vraag over politieke onderwerpen als onderwijs, defensie of politie en justitie kunnen hun postcode invoeren. Op grond hiervan wordt de juiste, lokale instelling gezocht, maar er kan ook aan Europa, Nederland of de provincie worden gemaild. Per ambtelijke instelling staan ook de bereikbare partijen opgesomd: van de Fryske Nasjonale Partij tot de Vrije Europese Alliantie.

Als de meest geschikte politicus niet gevonden wordt, wordt een willekeurige volksvertegenwoordiger van de opgegeven partij gekozen. Eventueel moet deze eerst nog worden 'uitgenodigd' om aan mailpolitiek deel te nemen. Vervolgens moet de briefschrijver zijn eigen brief per e-mail bevestigen.

Steeds verder doorsturen

Binnen een week moet de gemailde politicus antwoorden, anders wordt de vraag doorgestuurd naar een concurrerende politieke partij. "Ons systeem stuurt de vraag net zo lang door tot de steller ervan antwoord heeft", lichten de initiatiefnemers toe. De gestelde vraag én het antwoord komen uiteindelijk op de website terecht, "zodat de politiek transparant wordt en een 'collectief geheugen' krijgt."