Nee, medelijden had ik meer met Dave Winer. Zijn naam werd op het internet écht door het slijk gehaald. Dave had, zo las ik op WebWereld, de hosting van zo'n 3000 weblogs plotseling beëindigd. Zomaar, zonder iets te zeggen, had hij de plug eruit getrokken. Het gros van de gedupeerde webloggers reageerde als een gebeten hond. Dave deed het hosten dan wel gratis en al vier jaar lang, maar dat wilde nog niet zeggen dat hij bedankt hoefde te worden voor bewezen diensten. In plaats daarvan kreeg hij stank voor dank. Dave was een "Dick" met een grote letter D. Een Lul dus en een ongelooflijke strontzak.

In werkelijkheid had hij problemen met zijn server en deed hij zijn uiterste best om deze op te lossen. In slechts vier dagen tijd loste hij ze ook op door uit eigen zak een nieuwe server te kopen. Maar het kwaad was al geschied. Het nieuws dat "Lul Winer" 3000 bloggers een oor had aangenaaid, verspreidde zich als een lopend vuurtje. Als ik Dave Winer was geweest, had ik de stekker er lekker uit gelaten. Maar Dave zou Dave niet zijn door het volste vertrouwen in zijn medemens te houden en op zijn weblog vrijwel commentaarloos te linken naar zijn vijanden.

Iemand die inmiddels een dikke olifantenhuid moet hebben, is de Amerikaanse journalist en documentairefilmer Michael Moore. De hoeveelheid drek die hij de afgelopen maanden over zich heen kreeg, was ongehoord. Geen middel werd geschuwd. En naar was het zeker. De Michael Moore-"fotofucks" die ik zag, deden me soms sterk denken aan de cartoons van Philippe Rupprecht, alias "Fips", in het antisemitische blaadje Der Stürmer van Julius Streicher. Rupprecht tekende joden in de gedaante van een parasiet, spin of slang. Van Moores gezicht werd op internet het achterwerk van een baviaan gemaakt. Verder kwam ik Moore tegen als inhalige profiteur, antisemiet en als cameraman die zijn eigen kont filmt (met in het plaatje de tekst: "Fatt Ass filming his ass").

De stompzinnigste theorie over Moores controversiële documentaire Fahrenheit 9/11 las ik verder op de site Moorelies.com. Volgens de theorie zou de film gefinancierd zijn door krijgers van de Hezbollah! Geconfronteerd met deze bizarre theorie zou Moore geantwoord hebben: en u gelooft zeker ook in Marsmannetjes op aarde? Moore bestrijdt zijn vijanden met veel overtuiging. Vooral het grapje 'kijk uit, anders maak ik een film over u' schijnt goed te werken. Tony Blair schrok zich dood. Goede humor is ook de beste verdediging tegen demonisering.

Op internet heb je rechtse en linkse bruinhemden en iets daartussenin: de voetbalsupporter. Maar allen praten elkaar na en zijn even laf. Ik demoniseer liever abstracte organisaties dan mensen, want daar schuilt de wortel van het ware kwaad. Soms zou ik met een geweer een kantoor willen binnenstormen om iedereen te gijzelen en mijn eisen voor het raam te plakken. Maar het idee dat abstracte organisaties daar alleen maar sterker van worden en mij de dood injagen, weerhoudt me ervan. In plaats daarvan demoniseer ik per e-mail en telefoon en soms via mond-tot-mond-laster.

Mijn eigen internetprovider heb ik onlangs nog gedemoniseerd in verband met de verhuizing naar een sneller netwerk. Het door breedbandinternet groot geworden AtHome dacht in al zijn grootheid dat mensen die nog geen halve maan kunnen figuurzagen, zoals ik, in staat zijn om een nieuwe wandcontactdoos voor een nieuw modem aan te leggen. U weet niet hoe hard ik tegen de doos heb aangeschopt, die AtHome mij per postkoerier stuurde. Van gedwongen doe-het-zelfinstallaties ga ik helemaal door het lint. Vooral als ik in de installatiehandleiding lees: "Zorg ervoor dat er geen losse draadjes van de koperen mantel tegen de kern aankomen." Dan explodeer ik.

Op zo'n moment grijp ik de telefoon voor een lange scheldkanonnade. Meestal sorteert dat ook het juiste effect. Met name het zinnetje 'ik ben oud en heb maar één arm, maar dat interesseert AtHome geen reet' deed wonderen. Volgens de helpdeskmedewerker van AtHome was de aanleg van de contactdoos met type-aanduiding "TRAS-1000/B" in de meeste gevallen helemaal niet nodig. Ik kon ook proberen alleen het modem te vervangen. Het bleek nog waar ook. Binnen vijf minuten was de job geklaard.

Het demoniseren van abstracte organisaties is een kunst op zich. Maar je leert dagelijks bij. En de beloning is soms ongekend groot.