De demo (636 MB) is beperkt tot twee vliegvelden, drie vliegtuigen en evenveel missies, het speelt zich allemaal af rond het Caribische eiland St. Maarten compleet met landing op het Prinses Juliana vliegveld.

Hoewel vooral de fotorealistische beelden van vliegtuigen en vliegvelden, veel aandacht vragen, is de belangrijkste vernieuwing ten opzichte van vorige versies, het toevoegen van meer gestructureerde scenario's zoals speciale missies voor het redden van de bewoners van een brandend booreiland, het afleveren van hulpgoederen in Congo en stuntvliegen in het Red Bull stuntteam.

Microsoft hoopt hiermee behalve amateur-piloten die teleurgesteld waren in de vorige versies van Flight Simulator terug te winnen, ook nieuwe spelers voor het inmiddels meer dan 20 jarige spel te interesseren.

Flight Simulator X is eveneens de eerste versie met echte multiplayer-mogelijkheden waarbij spelers van over de hele wereld, samen kunnen vliegen als piloot en co-piloot of als piloot en luchtverkeersleider.

Vista

Hoewel Flight Simulator X ook op Windows XP en Direct X 9.0 draait, is het geoptimaliseerd voor Windows Vista en Direct X 10. Flight Simulator X wordt eind van het jaar verwacht en verschijnt in twee edities.

Onderlinge verschillen zijn het aantal beschikbare modellen vliegtuigen en het aantal vliegvelden en steden waarvan een hoge resolutie scenery beschikbaar is. Verder biedt de Deluxe Edition in tegenstelling tot de Standard-editie, een interactieve verkeerstoren en de hoge resolutie Garmin G1000 cockpit met gps-integratie.