De komende maanden onderzoekt Den Haag samen met Reggefiber hoe alle huishoudens kunnen worden aangesloten op een toekomstvaste, symmetrische glasvezelinfrastuctuur voor hoogwaardige telecommunicatiediensten, meldt het college van B&W in een persbericht.

Toekomstvast

Wethouder Frits Huffnagel: “De gemeente hecht belang aan deze nieuwe infrastructuur naar alle Haagse woningen, die open, toekomstvast, symmetrisch en schaalbaar is en blijft, omdat dit de stad gereed maakt voor de toekomst."

Den Haag stelt flinke eisen. Het moet een open netwerk zijn, toegankelijk voor alle dienstenaanbieders en toekomstvast voor minimaal 25 jaar. Verder eist de gemeente dat de down- en uploadsnelheid symmetrisch is met een bandbreedte van maar liefst 10 Gbps "in de toekomst".

Geen subsidie

De gemeente meldt expliciet dat het niet van zins is om de aanleg van het glasvezelnetwerk te gaan subsidiëren. Wel onderzoekt het college samen met Reggefiber "met de grootst mogelijke zorgvuldigheid" de "complexe juridische- en financiële vraagstukken".

De gemeente was niet direct bereikbaar voor nadere toelichting. Kabelaar Ziggo, die in Den Haag zit, kan nog niet reageren op de plannen. "Wij kennen de details nog niet en gaan eerst eens praten met de gemeente", aldus de woordvoerder.

Onlangs werd Ziggo door de provincie Limburg aan de kant gezet bij de plannen voor supersnel breedband. De provincie eiste namelijk, evenals Den Haag nu, de uitrol van glasvezel tot aan huis (Fiber to the Home, FttH). Ziggo ziet echter geen noodzaak om zijn bestaande kabelnetwerk op te schalen naar volledig glas.