KPN gooit haar telefoonboek op CD-rom in de ramsj. Voor 19,95 is het schijfje te koop bij enkele winkelketens. De aanbieding komt precies in de week dat Denda start met de verkoop van haar Nationale Telefoongids op CD-rom. Dat is geen toeval, daar is Menko van overtuigd.

"Het is echt gedaan om ons te pesten. Ze hebben er een paar ton advertentiegeld tegenaan gegooid terwijl dat schijfje bijna nergens meer te krijgen is", zegt Menko. Volgens de Denda-directeur is biedt KPN een verouderde versie (maart 1999) van de CD Foongids aan, die veel winkels al een maand geleden uit het assortiment hebben gehaald.

'Volksverlakkerij'

"Het is volksverlakkerij, er wordt gesuggereerd dat het om een actuele versie gaat. Je wordt er misselijk van dat een groot bedrijf op zo'n laag niveau werkt", briest Menko. Denda spant een kort geding aan tegen KPN. Het multimediabedrijf eist rectificatie van de advertenties en een schadevergoeding.

Geruzie tussen Denda en KPN is haast een traditie. Het bedrijf uit Oldenzaal heeft al drie jaar plannen voor een telefoongids op CD-rom uitbrengen, om de alleenheerschappij van KPN te doorbreken. In november verplichtte toezichthouder OPTA uiteindelijk KPN de gegevens af te staan. "Nu onze schijf op de markt komt volgt een trap na", zegt een woedende Menko.

KPN: 'Niets aan de hand'

KPN is niet gelukkig met de 'almaar de publiciteit zoekende' directeur van Denda. "We doen de oude voorraad CD Foongidsen ieder jaar in de uitverkoop, dit is niets nieuws", zegt woordvoerder Michel Hueber. "Het schijfje is gewoon op voorraad in het magazijn en ook telefonisch te bestellen."

Had KPN duidelijk moeten vermelden dat het een oude versie van het telefoonboek op CD-rom is? "We bieden nu maar één CD aan. Dus het is geen oude versie", zegt Hueber, die daaraan toevoegt dat de juristen van KPN nog geen dagvaarding van Denda hebben ontvangen.

De Nationale Telefoongids van Denda en de Gouden Gids is vanaf zaterdag overal verkrijgbaar voor 29,95 gulden. Naast alle nummers van KPN-abonnees bevat de schijf de volledige Gouden Gids en plattegrondjes. Verdere extraatjes zijn een koppeling met internet en de mogelijkheid op straat te zoeken. De nummergegevens op de Denda-schijf zijn die van januari 2000.

KPN komt in maart met een nieuwe CD Foongids, hoeveel die gaat kosten wil de woordvoerder niet zeggen.Eerdere relevante berichten: KPN moet abonneegegevens leveren aan Denda (08 november 1999) KPN mag maximaal 0,5 cent per abonneegegeven vragen (30 september 1999)