Één van de struikelblokken is het open bestandsformaat voor gebruik door overheden en overheidsinstanties. ODF en het oorspronkelijk door Microsoft ontwikkelde OOXML zijn kandidaten.

Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken deelt de opgedane kennis en ervaring rondom het actieplan Nederland Open in Verbinding (NOiV) met Denemarken. EZ-woordvoerder Edwin van Scherrenburg bevestigt dat er contact is. "Wij hebben alle informatie over NOiV gedeeld."

Op verzoek Denemarken

Dat is enkele weken geleden gedaan, vertelt hij. "Het gaat dan om wat we doen, hoe we omgaan met open standaarden, de opzet van het programmabureau NOiV, de comply or explain-regel, dat soort zaken." Deze kennisdeling gebeurt op verzoek van Denemarken, vertelt de woordvoerder van staatssecretaris Frank Heemskerk. Eerder is al een formele kennisuitwisseling opgezet met België.

Van Scherrenburg vertelt dat open overheids-ict her en der al aan de orde is in Europa. "Maar wij hebben het al: echt beleid ervoor, een raamwerk." Nederland is ook als voorbeeld genoemd binnen de Europese Commissie. Hij erkent dat er nog wel werk aan de winkel is. Staatssecretaris Heemskerk heeft begin deze maand nog toegegeven dat het twee jaar oude actieplan nog niet vlot. "Het glas is halfvol." Dat plan is in de loop der tijd ook afgezwakt.

Politieke rel

Het hulpverzoek van Denemarken is niet alleen ingegeven door de Nederlandse ervaring. Het Scandinavische land is verwikkeld in een flinke politieke rel over de aanpak voor open ict.

IDG Denemarken weet te melden dat politici sterk verdeeld zijn over de openheid van de eigen ict. De oppositie, die vóór ODF is, eist van de regering dat er een beslissing wordt genomen. Dat moet dan in januari 2010 worden gedaan door het Parlement.

Twee standaarden

De Deense minister van Economische Zaken heeft echter voorgesteld het besluit over het open bestandsformaat voor de overheid uit te stellen, tot 2011. De minister zegt die tijd te gebruiken om OOXML opnieuw te bestuderen en om een conferentie over standaarden te beleggen. Zo lang dit duurt, heeft Denemarken dus twee standaarden.