Elsebeth Nielsen, de Deense minister van Cultuur, heeft een wetsvoorstel ingediend om de Deense copyrightwetten te versoepelen. De nieuwe wet maakt het mogelijk dat de Denen zonder problemen muziek via wereldwijde uitwisseldiensten als BearShare en WinMX kunnen downloaden.

Ook als het om auteursrechtelijk beschermde muziek gaat. Een meerderheid van de regering heeft zich al vóór het wetsvoorstel uitgesproken.Het delen van auteursrechtelijk beschermde bestanden blijft voor de Denen verboden. Dat betekent dat ze hun muziekbestanden niet mogen aanbieden via uitwisseldiensten. "De Denen kunnen straks zonder problemen bestanden van internet downloaden, maar het opnieuw aanbieden van bestanden blijft verboden", zegt Kenneth Jorgensen, woordvoerder van het ministerie van Cultuur.

De International Federation of the Phonographic Industry (IFPI), de internationale organisatie voor de muziekindustrie, zegt dat men 'zwaar geschokt' is als Denemarken daadwerkelijk dit wetsvoorstel goedkeurt.

"Ik kan het niet geloven dat de Denen straks legaal muziek kunnen gaan downloaden", zegt Allen Dixon van IFPI. "Volgens ons druist deze wet tegen de Europese wetgeving in en schendt het bepalingen van de World Trade Organization omdat het de normale handelsbepalingen hindert."

Volgens Dixon is het Deense wetsvoorstel alleen toegespitst om de wetgeving rond het digitaal kopiëren van bestaande muziekdragers te versoepelen en heeft het niets te maken met het downloaden van muziek van internet.

Volgens van Sven Karnov van Copy-Dan, de Deense tegenhanger van de BumaStemra, behelst het wetsvoorstel wel degelijk ook het maken van digitale kopieën van muziek van internet. Hij zegt absoluut niet blij te zijn met dit voorstel.

Karnov: "We zijn principieel tegen het maken van digitale kopieën. Maar we zijn wel zo realistisch om in te zien dat het maken van digitale kopieën gewoon gebeurt. Omdat er steeds meer digitaal gekopieerd wordt, verkopen artiesten minder. We eisen compensatie."

Deze compensatie komt er. In juli van dit jaar komt er volgens Karnov een heffing van vier kronen (iets meer dan een gulden) op lege cd's. Deze regeling bestaat al jaren in Nederland. Voor lege muziek-cd's wordt een toeslag van 1,08 gulden gerekend. Voor data-cd's is die toeslag 20 cent.

Op dit moment is het in het Scandinavische land nog wel verboden om digitale kopieën te maken van muziek. Dat betekent dat het maken van een kopie van muziek op een cd of minidisc nu nog strafbaar is, ook voor eigen gebruik. Dat wordt met het aannemen van de nieuwe wet gelegaliseerd.