Start steeds langzamer op. Probeert af en toe ergens in te bellen terwijl het modem al lang niet meer is aangesloten. Verliest regelmatig contact met het wireless basisstation. Weigert ondanks herhaaldelijk installeren van Nero nog langer cd's te branden. Walgend kijk ik naar de computer, alsof het een blikje wriemelende maden is, een oud blikje kattenvoer dat te lang heeft open gestaan. Een bron van virale infecties...

Ik onderdruk de neiging om meteen de harde schijf te formatteren en Windows opnieuw te installeren. Zoon smeekt om een back-up van waardevolle bestanden, anderhalve gigabyte aan gedownloade - hoogstwaarschijnlijk zwaar geïnfecteerde - mp3's. Maar hoe doe je dat als de brander dienst weigert? Als de netwerkverbinding afgesneden is? Het wissen van de harde schijf stellen we dus nog even uit. We kiezen voor een poging om de draadloze netwerkverbinding nieuw leven in te blazen. Het verrichten van een wonder, als het ware. In gedachten zie ik treinen vol zieke pc's onderweg naar Lourdes op zoek naar wonderbaarlijke genezing. Pc's gezegend met Lourdeswater, die op miraculeuze wijze ineens weer contact willen maken met hun basisstations.

Niet afdwalen, aan het werk. Er hangt een Sweex Wireless usb-adaptertje aan. De cd met de drivers biedt geen soelaas: de patiënt lust deze drivers niet, of niet meer. Op de site van Sweex download ik vanaf mijn Powerbook, die nog wel verbinding heeft met de buitenwereld en nog wel kan branden, de drivers voor de usb-adapter. De recentste drivers voor alle versies van Windows! Als het bestandje ontzipt is, heet het mapje met drivers WINXP; dat stemt niet hoopvol als op de patiënt Windows ME draait. Zoals gevreesd: de zieke knapt er niet van op.

Een vertwijfelde noodgreep dan maar: veel van die usb-adapters gebruiken binnenin dezelfde chip, dus waarom niet de drivers van een andere fabrikant proberen? Op mijn Powerbook gaan we met Google op zoek naar drivers voor de Amtel-chipset van de usb-adapter. Ik typ in 'Wireless driver USB Amtel'. Google probeert behulpzaam te zijn en vraagt of ik niet eigenlijk 'Atmel' bedoel. Bemoei je er niet mee, Google! In de zoekresultaten zie ik Amtel en Atmel door elkaar gebruikt. Ook krijg ik als zoekresultaat heel veel pagina's met oplossingen voor Linux-bakken. Die lijken het qua Wireless drivers misschien nog wel moeilijker te hebben dan de gemiddelde Windows-gebruiker. Ik voeg de term 'Windows ME' aan de zoekregel toe. Een hit! Actiontec gebruikt dezelfde chipset, noemt die echter Atmel. Ik weet inmiddels echt niet meer of het Atmel of Amtel is, download toch de drivers en de utility, brand die op een cd en tien minuten later is deze kwaal genezen en heeft de patiënt weer verbinding met internet! Een mirakel! Ik wil niet weten waarom deze drivers en deze utility het doen: vraag niet hoe het kan, maar profiteer er van. Ik blij, zoon blij en meteen kan MSN weer aan.

Mijn blijdschap over de genezing van de pc slaat om in somberheid als ik de volgende dag de kop 'Chattend kind vaker depressief' op pagina twee in de Volkskrant zie. Het artikel citeert uit een onderzoek naar leefwijzen en verslaving dat scholieren die buitensporig veel gebruikmaken van internet en chatboxen 'aangeven last te hebben van depressiviteit'. De ene patiënt genezen, de andere patiënt depressief door MSN... This is the modern world. Vol zieke pc's, depressieve kinderen en ziekte door spam... Waar zijn Dr Norton, Dr Watson, Dr Freud, de huisdokter en de pc-dokter als je ze nodig hebt? Nergens... Zou mijn ziektekostenverzekering een pelgrimstocht voor ons naar Santiago de Compostela vergoeden?