Het gebruiksgemak van OpenSolaris op de desktop is onder de maat, concludeert Techworld.nl in een test. De software zou ten minste 10 jaar achter lopen op Linux, het pakket dat Sun Microsystems zo graag van zijn troon wil stoten.

De muis en pijltjestoetsen gedragen zich soms onvoorspelbaar, OpenSolaris ontbeert daarnaast op dit moment nog ondersteuning voor WiFi en een goede power management technologie. Die laatste twee zijn vooral belangrijk voor laptops.

Sun Microsystems heeft zijn Solaris besturingssyteem in 2005 onder een open source licentie vrijgegeven. Sindsdien is de broncode ondergebracht bij het OpenSolaris project. Die broncode vormt de basis voor de Solaris distributie die Sun als abonnement met ondersteuning verkoopt. Daarnaast bestaat er ook een OpenSolaris implementatie van de broncode.

Sun erkent in een reactie de problemen. Bart Muijzer, OS Ambassador bij Sun Nederland, wijt de problemen aan de Unix-wortels van Solaris. Ontwikkelaars zijn gewend aan de beperkingen van de software op de desktop. Ian Murdock, oprichter van Debian en sinds vorig jaar in dienst van Sun, zou daar verbetering in moeten brengen.

De volledige bespreking is beschikbaar op Techworld.nl.