De betrouwbaarheid van de informatie is twijfelachtig, maar specificaties en zelfs heuse plaatjes van de verwachte Eee desktop verluchtenen sinds enkele dagen de blogosfeer. Voor zover valt te traceren lijkt de bron hiervan een bericht op het Britse RegHardware-blog van afgelopen vrijdag.

Asus Ebox

Het apparaat lijkt (verdacht) veel op een Nintendo Wii en heeft de naam Ebox heeft meegekregen. Wat Nintendo en Microsoft (van spelcomputer Xbox) hiervan vinden is nog onduidelijk.

De zeer compacte Ebox zal in eerste instantie worden geleverd in zwart en wit. Asus heeft nog niet laten weten of er later ook andere kleuren beschikbaar zullen zijn.

Het systeem draait net als zijn laptopvoorganger niet op Windows, maar op Linux en is er op het gebied van prestaties sterk op vooruit gegaan. Waar de Eee PC 900 het moest doen met een harde schijf van 20 GB, is de Ebox voorzien van een 160 GB harde schijf. Het geheugen is in dit model eveneens uitgebreid, de Ebox opereert met een 2GB RAM.

Atom inside?

Extra interessant aan de release van de Ebox, zijn de geruchten rond de precieze lanceerdatum. Het gerucht gaat namelijk dat de computer uitgebracht zal worden op 3 juni, de datum waarop Intel ook haar Atom-producten zal lanceren. In de Ebox zit mogelijk een Atom, zo is suggestie.

De Atom processors van Intel zijn speciaal ontworpen voor draagbare apparaten en ultragoedkope pc's en zijn daarom zeer klein van formaat en gebruiken minder energie dan andere processors.

De verkoopprijs is door Asus ook nog niet bekendgemaakt, maar verwacht wordt dat de Ebox voor 300 dollar over de toonbank zal gaan.