Red Hat heeft het Simple Protocol for Independent Computing Environment verkregen met de overname van Qumranet in 2008. Sindsdien is Red Hat bezig geweest het te integreren in de eigen producten. Het is nu een van de componenten van de Red Hat Enterprise Virtualization for Desktops, dat binnen een paar maanden moet worden uitgebracht.

SPICE doet ongeveer hetzelfde als andere render protocollen, zoals RDP van Microsoft en ICA van Citrix. Maar volgens Jim Brennan, senior marketing manager van Red Hat, heeft SPICE een paar voordelen ten opzichte van die protocollen. Met SPICE kan een desktop dynamisch worden aangepast aan specifieke omgevingen, aldus Brennan. Het rekenwerk kan worden verdeeld tussen het apparaat van de gebruiker en de server. Als het protocol merkt dat de client genoeg rekenkracht heeft, dan schuift het automatisch werk af op de client, waardoor er capaciteit vrij komt op de server.

Windows en Linux

Op dit moment ondersteunt SPICE virtuele machines met Windows XP, Windows 7 en RHEL. Op de server draait het op 64-bit Linuxplatformen. Maar als meer bedrijven het gaan gebruiken, dan zullen er ook meer besturingssystemen worden ondersteund, zowel op de client als op de server, stelt Brennan. Red Hat heeft een website en een mailinglijst opgezet waarmee het een gemeenschap wil aantrekken.

Buiten SPICE bestaat de Red Hat Enterprise Virtualization for Desktop package uit een uitgeklede versie van RHEL 5.4 met KVM en Red Hat Enterprise Virtualization Manager for Desktops, de desktop management software.

Bron: Techworld.nl